Да ли се јога може одвојити од религије?

У ери диско јоге и јоге са плесом око шипке изгубили смо из вида шта је суштина ове древне вештине.

Здравље 15.07.2015 | 07:40
Да ли се јога може одвојити од религије?

Јога је постала огроман бизнис који непрекидно расте, па се сп правом може рећи да је изгубила своје везе с древним хиндуизмом.

Стручњаци с Истока забринути су да је јога на Западу трансформисана из средства просветљења у средство за добијање чвршће задњице.

С друге стране, није истина да јога и медитација имају баш толико снажне корене у религији.

Модернизација јоге започета је почетком 20. века у Југоисточној Азији и била је фокусирана на стварање универзалних пракси укорењених у општој сприритуалности изван било које религије.

Ипак, према Алани Киваљи, “учитељици учитеља” у јога заједници и оснивачу Каиваља Метода, “јога и хиндуизам су расли заједно” и појавили се на истом месту у исто време.

“Међутим, као и брат и сестра који расту у истој кући, тако су хиндуизам и јога различити”, каже она.

Према Каиваљи, јога је мистична рука хиндуизма, али служи различитој сврси у односу на саму религију.

“Јога нас тера да се окренемо себи, а религија да се окренемо неком другом – углавном Богу”, каже она.

Јога као тренд и машина за прављење новца

Јога без спиритуалности и историјског контекста представља само “крађу јоге коју желимо да себично употребимо у своју корист. Свриха јоге је да вас упути на нешто веће од вас самих и улије вам мир. Јога је спиритуална пракса. То је њена историја”, сматра Каваљиа.

Иако је њено одвајање од религије важно како би могла да се практикује широм света, Елизабет Роан, јога учитељ и списатељица, упозорава да је граница између прилагођавања јоге Западу и мењања саме суштине праксе веома танка.

“Заглупљивањем јоге и медитације не добијамо ништа добро”, сматра она. “Треба наћи начин да се избалансира прихватање порекла јоге и нужно зло комерцијализације и прилагођавања. Секуларизована јога подрива главни принцип ове праксе”.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар