Da li se joga može odvojiti od religije?

U eri disko joge i joge sa plesom oko šipke izgubili smo iz vida šta je suština ove drevne veštine.

Zdravlje 15.07.2015 | 07:40
Da li se joga može odvojiti od religije?

Joga je postala ogroman biznis koji neprekidno raste, pa se sp pravom može reći da je izgubila svoje veze s drevnim hinduizmom.

Stručnjaci s Istoka zabrinuti su da je joga na Zapadu transformisana iz sredstva prosvetljenja u sredstvo za dobijanje čvršće zadnjice.

S druge strane, nije istina da joga i meditacija imaju baš toliko snažne korene u religiji.

Modernizacija joge započeta je početkom 20. veka u Jugoistočnoj Aziji i bila je fokusirana na stvaranje univerzalnih praksi ukorenjenih u opštoj spriritualnosti izvan bilo koje religije.

Ipak, prema Alani Kivalji, “učiteljici učitelja” u joga zajednici i osnivaču Kaivalja Metoda, “joga i hinduizam su rasli zajedno” i pojavili se na istom mestu u isto vreme.

“Međutim, kao i brat i sestra koji rastu u istoj kući, tako su hinduizam i joga različiti”, kaže ona.

Prema Kaivalji, joga je mistična ruka hinduizma, ali služi različitoj svrsi u odnosu na samu religiju.

“Joga nas tera da se okrenemo sebi, a religija da se okrenemo nekom drugom – uglavnom Bogu”, kaže ona.

Joga kao trend i mašina za pravljenje novca

Joga bez spiritualnosti i istorijskog konteksta predstavlja samo “krađu joge koju želimo da sebično upotrebimo u svoju korist. Svriha joge je da vas uputi na nešto veće od vas samih i ulije vam mir. Joga je spiritualna praksa. To je njena istorija”, smatra Kavaljia.

Iako je njeno odvajanje od religije važno kako bi mogla da se praktikuje širom sveta, Elizabet Roan, joga učitelj i spisateljica, upozorava da je granica između prilagođavanja joge Zapadu i menjanja same suštine prakse veoma tanka.

“Zaglupljivanjem joge i meditacije ne dobijamo ništa dobro”, smatra ona. “Treba naći način da se izbalansira prihvatanje porekla joge i nužno zlo komercijalizacije i prilagođavanja. Sekularizovana joga podriva glavni princip ove prakse”.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar