Ципрас: Нећу да поднесем оставку

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да неће поднети оставку упркос јаким притисцима да уведе још строжије мере штедње у Грчкој и отвореном незадовољству неких чланова његовог кабинета и владајуће странке Сириза.

Свијет 15.07.2015 | 07:21
Ципрас: Нећу да поднесем оставку

Ципрас је у интервјуу за државну грчку телевизију ЕРТ оштро критиковао споразум са међународним кредиторима о трећем пакету помоћи у замену за још оштрије мере штедње, али је истакао да је то најбоље што је Грчка у овом тренутку могла да добије, пренела је агенција АП.

"Мере које су нам наметнуте нису рационалне. Суочили смо се са оштрим ставовима наших партнера, који су били склони томе да нас казне. Споразум, међутим, ипак нуди излаз из кризе", навео је грчки премијер.

Лидери еврозоне и представници Грчке су у понедељак, након маратонских преговора, постигли договор о трећем пакету међународне финансијске помоћи Атини, вредном око 86 милијарди евра, који ће бити одобрен под строгим условима, који укључују мере штедње, фискалне и друге реформе.

Ципрас је преузео одговорност за прихватање тих строгих услова у замену за помоћ, упркос томе што ни сам не верује у многе од драконских мера које тај пакет помоћи захтева.

"Преузимам одговорност за све грешке које сам можда починио, преузимам одговорност за текст у који не верујем, али који сам потписао да би избегао катастрофу за Грчку, колапс банака", истакао је Ципрас ноћ уочи кључне расправе у грчком парламенту, који до сутра у поноћ мора да усвоји четири законска предлога којим ће бити регулисане пензионе и пореске реформе, које захтевају кредитори.

Ципрас је у једночасовном интервјуу, у којем је наизменично бранио своју наглу промену курса кад је реч о преговорима са кредиторима и оштро критиковао своје европске партнере, истакао да се одлучно борио против захтева за смањење плата и пензија.

Он је додао да су фискалне мере предвиђене постигнутим споразумом блаже од мера које су договаране у прошлости и истакао да се Грчка мора држати договорених фискалних мера.

Иако су се неке земље опирале томе да Грчкој одобре нова средства, међу којима су се посебно истицале Финска и Холандија, оне су на крају попустиле, навео је грчки премијер.

Ципрас је рекао да планира да на челу владе остане до краја свог четворогодишњег мандата и тиме искључио могућност превремених избора.

"Најгора ствар коју капетан може да уради док управља бродом за време олује јесте да напусти кормило", навео је он.

На питање кад се може очекивати поновно отварање грчких банака, које су затворене пре више од две недеље након масовног повлачења средстава, Ципрас је изјавио да се то можда неће десити све док не буде финализован споразум са кредиторима, што би могло да уследи тек за месец дана.

"Поновно отварање банака зависи од финализације споразума, што ће се десити за месец дана", рекао је премијер Грчке, додајући како се нада да ће, у међувремену, Европска централна банка подићи ниво хитне подршке ликвидности за грчке банке.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Браћа

15.07.2015 06:59

То што је овај Ципрас сада добио је мање од онога што је имао раније, само је бадава потрошио новац на референдум, а по том се насмијао у лице властитом народу. Зашто му сада не помогну православна „браћа“ Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

15.07.2015 07:08

Не мораш али бићеш смијењен. Хоћеш ли се кладити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

15.07.2015 07:55

Да ви стедите не би дрзаве пропадале а господа политицари луксузно зиве а народ испаста па да уводис стедњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

15.07.2015 10:19

Грци су горе лопузе од ових насих тајкуна и властодрзаца али су и сналазљиви, кад видис Грка цувај стразњицу.

ОДГОВОРИТЕ