Контроверзно лијечење тинејџера зависних од интернета

“Електрични хероин“ речи су којима професор Тао Ран, директор Кинеског центра за ментални развој адолесцената у Беиђингу описује 'порок' својих пацијената.

Занимљивости 14.07.2015 | 13:05
Контроверзно лијечење тинејџера зависних од интернета

Зависником се сматра свака особа која више од 6 сати дневно проводи на интернету (уколико у питању није учење и сл.) а зависност од интернета ништа се мање не разликује од зависности од психоактивних супстанци, каже Ран.

Његова клиника место је дешавања најновијег филма израелских режисера Шоша Шлама и Хиле Медалије који се бави животима три тинејџера – Никија, Хакера и Хоуп – док пролазе кроз програм за реахбилитацију.

Тинејџери, наравно, нимало нису одушевљени боравком у овој установи. Многа деца су доведена на превару, нека претходно омамљена седативима. Током три до четири месеца они ће бити у потпуности одсечени од своје породице, пријатеља и, што је најважније, интернета – по свему судећи, јединог извора задвољства.

Ове методе можда делују сурово, али поменути проблем не би требало олако узимати у обзир. Према филму “Wеб Јункие”, Кина је прва у свету класификовала зависност од интернета као клинички поремећај, и основала више од 400 рехабилитационих центара са циљем да младе људе ослободи зачараног круга у који су упали.

Међутим, временом постаје јасно да Таов програм представља последњу наду да млади људи поново почну да живе нормалне животе.

“Одкад је почео да користи интернет, отуђио се од породице и пријатеља“, каже једна мајка. “Дошли би његов другови из разреда и позвали би га да се играју напољу, али он би их увек одбио”.

Колико је проблем озбиљан говори чињеница да су поједини тинејџери престали да се купају, неки од њих исписали су се из школе, а други почели да носе пелене како не би морали да престају да играју игру.

"Важно је схватити да су родитељи почели да доводе децу у овај центар јер он заиста представља њихову последњу наду. Нису више знали шта да предузму да реше проблем”, истиче Тао.

Режисери наводе да им није била жеља да школи упућују било какву врсту осуде.

“Да ли сматрамо да су методе Центра исправне? Не. Али ова деца имају озбиљан проблем и ми смо желели да се бавимо њиховом причом. Бавио се снимањем документарних филмова и дошли смо на ово место јер је прилично јединствено”, каже Медалија и додаје да је порука филма универзална.

“Овај феномен присутан је свуда у свету, не само у Кини. Главна тема филма је усамљеност деце-зависника упркос њиховој међусобној повезаности путем мреже”.

Режисерка наводи да највећи проблем завиности од интернета лежи у томе што интернет представља саставни део наше свакодневнице, па пацијенте не можете у потпуности удаљити од извора зависности, као што је то случај са дрогама и алкохолом.

Али она и даље сматра да су шансе велике да је троје протагониста успело да се ‘излечи’ - Ники се у међувремену запослио, Хакер се уписао на уметничку академију, а Хоуп живи у Америци.

“Надам се да су сада добро”, закључила је.

Трејлер можете погледати овде:

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар