Kontroverzno liječenje tinejdžera zavisnih od interneta

“Električni heroin“ reči su kojima profesor Tao Ran, direktor Kineskog centra za mentalni razvoj adolescenata u Beiđingu opisuje 'porok' svojih pacijenata.

Zanimljivosti 14.07.2015 | 13:05
Kontroverzno liječenje tinejdžera zavisnih od interneta

Zavisnikom se smatra svaka osoba koja više od 6 sati dnevno provodi na internetu (ukoliko u pitanju nije učenje i sl.) a zavisnost od interneta ništa se manje ne razlikuje od zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, kaže Ran.

Njegova klinika mesto je dešavanja najnovijeg filma izraelskih režisera Šoša Šlama i Hile Medalije koji se bavi životima tri tinejdžera – Nikija, Hakera i Houp – dok prolaze kroz program za reahbilitaciju.

Tinejdžeri, naravno, nimalo nisu oduševljeni boravkom u ovoj ustanovi. Mnoga deca su dovedena na prevaru, neka prethodno omamljena sedativima. Tokom tri do četiri meseca oni će biti u potpunosti odsečeni od svoje porodice, prijatelja i, što je najvažnije, interneta – po svemu sudeći, jedinog izvora zadvoljstva.

Ove metode možda deluju surovo, ali pomenuti problem ne bi trebalo olako uzimati u obzir. Prema filmu “Web Junkie”, Kina je prva u svetu klasifikovala zavisnost od interneta kao klinički poremećaj, i osnovala više od 400 rehabilitacionih centara sa ciljem da mlade ljude oslobodi začaranog kruga u koji su upali.

Međutim, vremenom postaje jasno da Taov program predstavlja poslednju nadu da mladi ljudi ponovo počnu da žive normalne živote.

“Odkad je počeo da koristi internet, otuđio se od porodice i prijatelja“, kaže jedna majka. “Došli bi njegov drugovi iz razreda i pozvali bi ga da se igraju napolju, ali on bi ih uvek odbio”.

Koliko je problem ozbiljan govori činjenica da su pojedini tinejdžeri prestali da se kupaju, neki od njih ispisali su se iz škole, a drugi počeli da nose pelene kako ne bi morali da prestaju da igraju igru.

"Važno je shvatiti da su roditelji počeli da dovode decu u ovaj centar jer on zaista predstavlja njihovu poslednju nadu. Nisu više znali šta da preduzmu da reše problem”, ističe Tao.

Režiseri navode da im nije bila želja da školi upućuju bilo kakvu vrstu osude.

“Da li smatramo da su metode Centra ispravne? Ne. Ali ova deca imaju ozbiljan problem i mi smo želeli da se bavimo njihovom pričom. Bavio se snimanjem dokumentarnih filmova i došli smo na ovo mesto jer je prilično jedinstveno”, kaže Medalija i dodaje da je poruka filma univerzalna.

“Ovaj fenomen prisutan je svuda u svetu, ne samo u Kini. Glavna tema filma je usamljenost dece-zavisnika uprkos njihovoj međusobnoj povezanosti putem mreže”.

Režiserka navodi da najveći problem zavinosti od interneta leži u tome što internet predstavlja sastavni deo naše svakodnevnice, pa pacijente ne možete u potpunosti udaljiti od izvora zavisnosti, kao što je to slučaj sa drogama i alkoholom.

Ali ona i dalje smatra da su šanse velike da je troje protagonista uspelo da se ‘izleči’ - Niki se u međuvremenu zaposlio, Haker se upisao na umetničku akademiju, a Houp živi u Americi.

“Nadam se da su sada dobro”, zaključila je.

Trejler možete pogledati ovde:

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar