Службеница УИО БиХ одавала податке

У полицијској акцији Лист која се од јутрос проводи на ширем подручју Херцеговине, заплијењено је 15 тона дувана, као и 15 машина за сјечу дувана, док су 33 лица приведена на саслушање због сумње да су као чланови организоване групе кријумчарењем дувана стекли противправну имовинску корист од 18 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 13.07.2015 | 13:55
Службеница УИО БиХ одавала податке

Једно од осумњичених лица, како сазнаје Клиx.ба, је и службеница УИО БиХ која је радила у дослуху са увозницима ове високотарифне робе у БиХ.

Како је потврдио Мехмедалија Осмић, радник УИО БиХ у Тузли, она је, између осталог, увозницима давала документацију и информације, односно тајне податке о истрази која се води против њих, те покушала осујетити полицијску акцију која се проводи од раних јутарњих сати.

Службеница је заузврат добијала новчане накнаде.

"Осумњичени ће бити саслушани у просторијама СИПА-е након чега ће се са њима поступити по упутама надлежног тужиоца", казала је Крисина Јозић, портпарол СИПА-е.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ, казао је како заплијењени дуван, као и онај који је стављен у промет, није био обиљежен адекватним акцизним маркицама.

"Контрола продаје дувана је један од приоритета рада УИО јер приходи од дуванских прерађевина у БиХ чине знатан дио новца који прикупи УИО. Наиме, 2009. године по основу акциза на дуван прикупили смо 449 милиона КМ, а током 2014. године 780 милиона КМ. Због тога је важно да се промет дувана стави под контролу", казао је Ковачевић.

У данашњој акцији помоћ припадницима СИПА-е и УИО БиХ пружили су се и припадници МУП-а ЗДК, ХНК и ЗХК те МУП-а Републике Српске и Брчко дистрикта.

Осумњичени су на тржиште БиХ увезли 220 тона дувана који није био обиљежен адекватним акцизним маркицама па је тако буџету БиХ нанесена штета од 18 милиона КМ. Претреси се од јутрос врше на подручју општина Широки Бријег, Посушје, Шамац, Груде, Маглај, Бијељина, Мостар, Љубушки, Љубиња, те у Брчко дистрикту.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Серафим

13.07.2015 12:03

Не зна мука ста је брука, ухватили јевреја и ставе му ноз под грло и запрет зивот или паре последње реци које је Јевреј изговорио биле су СТА ЦЕ МИ ЗИВОТ БЕЗ ПАРА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

13.07.2015 12:23

Службеница се зове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

13.07.2015 12:26

Сав духан који се заплијени и буде предат у УИО РЦ Мостар,продаце се по багателној цијени,исто као сто је продато цца 30.000 кг.Када це се госп.Ковацевиц огласити о продаји запљењених цигарета од стране Г.П.БИХ које су предате у РЦ Мостар Одсјеку за проводјење закон и гдје никада нису подузете радње за ово кривицно дјело.За ово постоје папири код Сефа овог одсјека,а сути се само из разлога сто је у ово укљуцен велики сеф и пријатељ директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

13.07.2015 13:11

Бице ослободјена и врацена на посао као и сви досада сто су ухапсени били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ии

13.07.2015 13:42

Зна. Зна овај Осмиц како је бити обавјестајац и климоглавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МироСемберац

13.07.2015 14:46

Добро смо кренули ...јос мало па це откривати поља марихуане и кокаина и поцети обрацуни кланова ко у Колумбији или Мексику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуркан

13.07.2015 15:19

Подржавам акцију сузбијања шверца дуваном и другом акцизном робом, али се уједно питам како ће сиротиња да се снабдијева резаним дуваном ако га нема на црном тржишту.Многим пушачима су хљеб и цигарета, па макар и она најлошија, једино без чега не могу. Још ако им се то ускрати поједини пушачи ће полудјети.Држава, ако се тако уопште може и назвати, назидала је акцизе и друга оптерећења на дуван и цигарете до небеса само да би попунили буџете које буџетски корисници кржме немилице, а на сиротињу нико не мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

13.07.2015 18:11

Када це овај Осмиц једном јавно ако смије реци да све информације које цуре из УИО полазе из кабинета директора Дзакуле тј. шефа кабинета Бозе Зовке који то прослиједјује Мири Прели који то уновцује на терену преко својих плаценика из УИО и који су застицени као мало тко. Такво стање је годинама само сто је криминалац Прело застицен од Дзакуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

13.07.2015 19:33

Хајде нека УИО казе ста је са цигаретама које су запљене на границном прелазу Стрмица а биле су складистене у ЦИ Томиславград дали је новац уплацен у будзет БиХ или ... ???

ОДГОВОРИТЕ