Službenica UIO BiH odavala podatke

U policijskoj akciji List koja se od jutros provodi na širem području Hercegovine, zaplijenjeno je 15 tona duvana, kao i 15 mašina za sječu duvana, dok su 33 lica privedena na saslušanje zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe krijumčarenjem duvana stekli protivpravnu imovinsku korist od 18 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 13.07.2015 | 13:55
Službenica UIO BiH odavala podatke

Jedno od osumnjičenih lica, kako saznaje Klix.ba, je i službenica UIO BiH koja je radila u dosluhu sa uvoznicima ove visokotarifne robe u BiH.

Kako je potvrdio Mehmedalija Osmić, radnik UIO BiH u Tuzli, ona je, između ostalog, uvoznicima davala dokumentaciju i informacije, odnosno tajne podatke o istrazi koja se vodi protiv njih, te pokušala osujetiti policijsku akciju koja se provodi od ranih jutarnjih sati.

Službenica je zauzvrat dobijala novčane naknade.

"Osumnjičeni će biti saslušani u prostorijama SIPA-e nakon čega će se sa njima postupiti po uputama nadležnog tužioca", kazala je Krisina Jozić, portparol SIPA-e.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH, kazao je kako zaplijenjeni duvan, kao i onaj koji je stavljen u promet, nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama.

"Kontrola prodaje duvana je jedan od prioriteta rada UIO jer prihodi od duvanskih prerađevina u BiH čine znatan dio novca koji prikupi UIO. Naime, 2009. godine po osnovu akciza na duvan prikupili smo 449 miliona KM, a tokom 2014. godine 780 miliona KM. Zbog toga je važno da se promet duvana stavi pod kontrolu", kazao je Kovačević.

U današnjoj akciji pomoć pripadnicima SIPA-e i UIO BiH pružili su se i pripadnici MUP-a ZDK, HNK i ZHK te MUP-a Republike Srpske i Brčko distrikta.

Osumnjičeni su na tržište BiH uvezli 220 tona duvana koji nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama pa je tako budžetu BiH nanesena šteta od 18 miliona KM. Pretresi se od jutros vrše na području opština Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški, Ljubinja, te u Brčko distriktu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Serafim

13.07.2015 12:03

Ne zna muka sta je bruka, uhvatili jevreja i stave mu noz pod grlo i zapret zivot ili pare poslednje reci koje je Jevrej izgovorio bile su STA CE MI ZIVOT BEZ PARA???

ODGOVORITE
Name

ime

13.07.2015 12:23

Službenica se zove...

ODGOVORITE
Name

bb

13.07.2015 12:26

Sav duhan koji se zaplijeni i bude predat u UIO RC Mostar,prodace se po bagatelnoj cijeni,isto kao sto je prodato cca 30.000 kg.Kada ce se gosp.Kovacevic oglasiti o prodaji zapljenjenih cigareta od strane G.P.BIH koje su predate u RC Mostar Odsjeku za provodjenje zakon i gdje nikada nisu poduzete radnje za ovo krivicno djelo.Za ovo postoje papiri kod Sefa ovog odsjeka,a suti se samo iz razloga sto je u ovo ukljucen veliki sef i prijatelj direktora.

ODGOVORITE
Name

Snouden

13.07.2015 13:11

Bice oslobodjena i vracena na posao kao i svi dosada sto su uhapseni bili.

ODGOVORITE
Name

ii

13.07.2015 13:42

Zna. Zna ovaj Osmic kako je biti obavjestajac i klimoglavac.

ODGOVORITE
Name

MiroSemberac

13.07.2015 14:46

Dobro smo krenuli ...jos malo pa ce otkrivati polja marihuane i kokaina i poceti obracuni klanova ko u Kolumbiji ili Meksiku

ODGOVORITE
Name

Jurkan

13.07.2015 15:19

Podržavam akciju suzbijanja šverca duvanom i drugom akciznom robom, ali se ujedno pitam kako će sirotinja da se snabdijeva rezanim duvanom ako ga nema na crnom tržištu.Mnogim pušačima su hljeb i cigareta, pa makar i ona najlošija, jedino bez čega ne mogu. Još ako im se to uskrati pojedini pušači će poludjeti.Država, ako se tako uopšte može i nazvati, nazidala je akcize i druga opterećenja na duvan i cigarete do nebesa samo da bi popunili budžete koje budžetski korisnici kržme nemilice, a na sirotinju niko ne misli.

ODGOVORITE
Name

ss

13.07.2015 18:11

Kada ce ovaj Osmic jednom javno ako smije reci da sve informacije koje cure iz UIO polaze iz kabineta direktora Dzakule tj. šefa kabineta Boze Zovke koji to proslijedjuje Miri Preli koji to unovcuje na terenu preko svojih placenika iz UIO i koji su zasticeni kao malo tko. Takvo stanje je godinama samo sto je kriminalac Prelo zasticen od Dzakule.

ODGOVORITE
Name

Snouden

13.07.2015 19:33

Hajde neka UIO kaze sta je sa cigaretama koje su zapljene na granicnom prelazu Strmica a bile su skladistene u CI Tomislavgrad dali je novac uplacen u budzet BiH ili ... ???

ODGOVORITE