Да ли се изувате кад улазите у кућу?

Да ли се изувате чим уђете у кућу? Ако је одговор негативан, ризикујете своје здравље.

Занимљивости 13.07.2015 | 09:01
Да ли се изувате кад улазите у кућу?

Постоји много разлога због којих је потребно да ципеле не носите док сте у кући.

Бактерије

Неке бактерије су добре за нас, а неке нам шкоде. Студија спроведена на Универзитету у Аризони испитала је микробе на ципелама и открила да на њима живи око 421.000 бактерија у просеку и то у девет различитих сојева. Међу штетним врстама била је и ешерихија коли, која изазива цревне инфекције, дијареју и у ретким случајевима менингитис.Пронађена је и Клебсиелла пнеумониае, која може изазвати инфекције уринарног тракта, као и Серратиа фицариа која изазива респираторна запаљења.

“Улицом газимо различите површине, птичји и псећи измет и бациле са подова јавних тоалета”, објашњава Кели Рејнолдс, микробиолог и професор Универзитета у Аризони. “Ако у кући носите исте ципеле које носите и напољу, бактерије ће населити и под у вашој кући и наставити да се размножавају”.

Токсини

Још један потенцијални проблем су токсини, јер се хемикалије којима се третирају травнате површине лако могу унети у кућу.Студија коју је спровео Бејлор универзитет показала је да људи који живе у близини асфалтираних путева у чијој се градњи користи и катран, чешће оболевају од канцера. Токсини које “покупите” ципелама уносе се у кућу и могу се задржати дуго.

Прљавштина

“Прљавштина сама по себи није штетна”, каже др Рејнолдс, али додаје да би требало да је смањите на минимум, нарочито ако имате мало дете у кући. “Деца често стављају прсте или играчке у уста због чега би требало да подове и остале површине одржавате максимално чистим.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар