Da li se izuvate kad ulazite u kuću?

Da li se izuvate čim uđete u kuću? Ako je odgovor negativan, rizikujete svoje zdravlje.

Zanimljivosti 13.07.2015 | 09:01
Da li se izuvate kad ulazite u kuću?

Postoji mnogo razloga zbog kojih je potrebno da cipele ne nosite dok ste u kući.

Bakterije

Neke bakterije su dobre za nas, a neke nam škode. Studija sprovedena na Univerzitetu u Arizoni ispitala je mikrobe na cipelama i otkrila da na njima živi oko 421.000 bakterija u proseku i to u devet različitih sojeva. Među štetnim vrstama bila je i ešerihija koli, koja izaziva crevne infekcije, dijareju i u retkim slučajevima meningitis.Pronađena je i Klebsiella pneumoniae, koja može izazvati infekcije urinarnog trakta, kao i Serratia ficaria koja izaziva respiratorna zapaljenja.

“Ulicom gazimo različite površine, ptičji i pseći izmet i bacile sa podova javnih toaleta”, objašnjava Keli Rejnolds, mikrobiolog i profesor Univerziteta u Arizoni. “Ako u kući nosite iste cipele koje nosite i napolju, bakterije će naseliti i pod u vašoj kući i nastaviti da se razmnožavaju”.

Toksini

Još jedan potencijalni problem su toksini, jer se hemikalije kojima se tretiraju travnate površine lako mogu uneti u kuću.Studija koju je sproveo Bejlor univerzitet pokazala je da ljudi koji žive u blizini asfaltiranih puteva u čijoj se gradnji koristi i katran, češće obolevaju od kancera. Toksini koje “pokupite” cipelama unose se u kuću i mogu se zadržati dugo.

Prljavština

“Prljavština sama po sebi nije štetna”, kaže dr Rejnolds, ali dodaje da bi trebalo da je smanjite na minimum, naročito ako imate malo dete u kući. “Deca često stavljaju prste ili igračke u usta zbog čega bi trebalo da podove i ostale površine održavate maksimalno čistim.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar