А лијепо је говорио Пикси...

Да није било Рајковића о катаклизми Звезде нашироко би се писало. И овако су навијачи гледајући хорор сцене из Алматија добили мучнину... Само још да им неко угради "чип", а на томе се ради, како је двострука лекција у судару са представником Казахстана нешто сасвим нормално?!

Фудбал 11.07.2015 | 17:40
А лијепо је говорио Пикси...

Био је то октобар 2007.године. Тадашњи председник Црвене звезде Драган Стојковић Пикси донео је шокантну одлуку да се повуче са одговорне функције и прихвати понуду Нагоје. На званичној конференцији бранио се фразама и речима да се уморио. Дан после пријатељима је отворио душу и између осталог најавио поптуни крах некадашњег гиганта са Маракане.
"Слушајте, мени се спочитава то што нисам увео екипу у Лигу шампиона. Али запамтите ове моје речи: Сви овде ћете ускоро да сањате утакмице са Миланом, Базелом и Гроклином. Сањаћете 26 мечева у Европи за три сезоне", било је пророчанско предвиђање пете Звездине звезде.

Тај цитат се и даље препричава у и око Црвене звезде, а многи су га понављали и током лета из Алматија.

Хронологија иде отприлике овако: 2004.године тада клуб у настајању, руски Зенит, убедљиво је елиминисао Црвену звезду. Тај пораз главом је платио Драган Џајић, највећа легенда клуба, јер је навијачима било доста да гледају европске поразе. Два лета касније од црвено-белих бољи је био чешки Либерец. Тада се писало да је најтрофејнији српски клуб дотакао дно, да од тога не може горе, да је руководство клуба направило серију грешака приликом селектирања екипе...

Онда је дошла и 2008. година. Скромни, бар у том тренутку кипарски Апоел је после продужетака избацио Црвену звезде из УЕФА Купа. Већ сутрадан тадашњи председник Топлица Спасојевић је скупоценим аутомобилом из гараже подно западне трибине побегао главом без обзира са "Маракане". Бар је имао смелости да преузме одговорност и донекле смири набујали гнев навијача.

Онда је дошла и ова 2015. година. Звезда се после годину дана изолације вратила на међународну сцену, и била боксерски џак у који су скупо плаћени легионари казахстанског тима бесомучно ударали. Да није било Предрага Рајковића о катаклизми Црвене звезде нашироко би се писало од Јапана до Аргентине. И овако су навијачи гледајући хорор сцене из Алматија добили мучнину... Само још да им неко угради "чип", а на томе се ради, како је двострука лекција у судару са представником Казахстана нешто сасвим нормално. Јер побогу тај Каират има буџет од 40.000.000 евра, моћног газду и тренинг камп?!

А и тај пут из Алматија за Београд показао је да свлачионица Црвене звезде уопште није избалансирана. Још један сурови податак: Неуспех у првом европском колу најтеже је пао сенегалском штоперу Мамаду Мбођу. Он је добар део лета провео гледајући у празно, а на констатацију да ће Звезда ове године освојити титулу само је преврнуо очима.
"Лоша, много лоша утакмица", било је све што је понављао Мбођ.

Дефинитивно, недостаје у тиму Црвене звезде мачка која мачићима неће дозволити да воде коло. Можда је и нормално што су се најмлађе снаге у тиму приликом пута у Казахстан понашале као на матурској екскурзији и време кратили тинедјжерским играма. Проблем је што им се у том инфантилном и донекле нормалном понашању за те године, придружио Џошуа Паркер. Онај који је дошао да прави разлику на терену, ћушкао је млађе саиграче са леђа, шалећи се гњавио Вукашина Јовановића.

"Џош, ајде седи доле. Пусти га више. Он је млад играч", обратио се један од чланова стручног штаба репрезентативцу Антигве и Барбуде.

Е, у том тренутку се видело колико недостају ауторитативне руке Ненада Милијаша или Николе Мијаиловића. Уместо да изврши заповест Паркер се љутито окренуо и испалио цитат из петпарачких холивудских остварења:
"Аре yоу талкинг то ме? (Мени се обраћаш?)", брецнуо се Паркер.
"Yес, yес, сит доwн (Да, да, седи доле)", завршио је један од чланова стручног штаба.

Добар део авиона је превртао очима. Када човек у пуној корпи има једну покварену јабуку он се труди да је одстрани како не би утицала на остале. Ни тај мали подухват одговорни из Љутице Богдана нису могли да спроведу током летњег прелазног рока. Отуда и немају право да причају и да се диве условима у којима обитавају уљудно подшишани странци Каирата који за време професионалних обевеза не скидају одела са клупским обележјима. Прво, треба да уведу ред у свлачионицу, да појединцима кажу какав клуб представљају, а потом да причају о буџету Каирата.

До тада ће овакви резултати бити нормални, што је иронично признао и тренер Миодраг Гроф Божовић у неформалном разговору са београдским новинарима: "Биће ово добра лекција за ову децу. Ми смо се скупили три дана пре утакмице, тако да нам је недостајало и психолошке и тактичке и физичке припреме. Добили смо лекцију, па нам сад остаје да ову децу задржимо једно пет година..."

Паметном доста.

Коментари / 0

Оставите коментар