A lijepo je govorio Piksi...

Da nije bilo Rajkovića o kataklizmi Zvezde naširoko bi se pisalo. I ovako su navijači gledajući horor scene iz Almatija dobili mučninu... Samo još da im neko ugradi "čip", a na tome se radi, kako je dvostruka lekcija u sudaru sa predstavnikom Kazahstana nešto sasvim normalno?!

Fudbal 11.07.2015 | 17:40
A lijepo je govorio Piksi...

Bio je to oktobar 2007.godine. Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Stojković Piksi doneo je šokantnu odluku da se povuče sa odgovorne funkcije i prihvati ponudu Nagoje. Na zvaničnoj konferenciji branio se frazama i rečima da se umorio. Dan posle prijateljima je otvorio dušu i između ostalog najavio poptuni krah nekadašnjeg giganta sa Marakane.
"Slušajte, meni se spočitava to što nisam uveo ekipu u Ligu šampiona. Ali zapamtite ove moje reči: Svi ovde ćete uskoro da sanjate utakmice sa Milanom, Bazelom i Groklinom. Sanjaćete 26 mečeva u Evropi za tri sezone", bilo je proročansko predviđanje pete Zvezdine zvezde.

Taj citat se i dalje prepričava u i oko Crvene zvezde, a mnogi su ga ponavljali i tokom leta iz Almatija.

Hronologija ide otprilike ovako: 2004.godine tada klub u nastajanju, ruski Zenit, ubedljivo je eliminisao Crvenu zvezdu. Taj poraz glavom je platio Dragan Džajić, najveća legenda kluba, jer je navijačima bilo dosta da gledaju evropske poraze. Dva leta kasnije od crveno-belih bolji je bio češki Liberec. Tada se pisalo da je najtrofejniji srpski klub dotakao dno, da od toga ne može gore, da je rukovodstvo kluba napravilo seriju grešaka prilikom selektiranja ekipe...

Onda je došla i 2008. godina. Skromni, bar u tom trenutku kiparski Apoel je posle produžetaka izbacio Crvenu zvezde iz UEFA Kupa. Već sutradan tadašnji predsednik Toplica Spasojević je skupocenim automobilom iz garaže podno zapadne tribine pobegao glavom bez obzira sa "Marakane". Bar je imao smelosti da preuzme odgovornost i donekle smiri nabujali gnev navijača.

Onda je došla i ova 2015. godina. Zvezda se posle godinu dana izolacije vratila na međunarodnu scenu, i bila bokserski džak u koji su skupo plaćeni legionari kazahstanskog tima besomučno udarali. Da nije bilo Predraga Rajkovića o kataklizmi Crvene zvezde naširoko bi se pisalo od Japana do Argentine. I ovako su navijači gledajući horor scene iz Almatija dobili mučninu... Samo još da im neko ugradi "čip", a na tome se radi, kako je dvostruka lekcija u sudaru sa predstavnikom Kazahstana nešto sasvim normalno. Jer pobogu taj Kairat ima budžet od 40.000.000 evra, moćnog gazdu i trening kamp?!

A i taj put iz Almatija za Beograd pokazao je da svlačionica Crvene zvezde uopšte nije izbalansirana. Još jedan surovi podatak: Neuspeh u prvom evropskom kolu najteže je pao senegalskom štoperu Mamadu Mbođu. On je dobar deo leta proveo gledajući u prazno, a na konstataciju da će Zvezda ove godine osvojiti titulu samo je prevrnuo očima.
"Loša, mnogo loša utakmica", bilo je sve što je ponavljao Mbođ.

Definitivno, nedostaje u timu Crvene zvezde mačka koja mačićima neće dozvoliti da vode kolo. Možda je i normalno što su se najmlađe snage u timu prilikom puta u Kazahstan ponašale kao na maturskoj ekskurziji i vreme kratili tinedjžerskim igrama. Problem je što im se u tom infantilnom i donekle normalnom ponašanju za te godine, pridružio Džošua Parker. Onaj koji je došao da pravi razliku na terenu, ćuškao je mlađe saigrače sa leđa, šaleći se gnjavio Vukašina Jovanovića.

"Džoš, ajde sedi dole. Pusti ga više. On je mlad igrač", obratio se jedan od članova stručnog štaba reprezentativcu Antigve i Barbude.

E, u tom trenutku se videlo koliko nedostaju autoritativne ruke Nenada Milijaša ili Nikole Mijailovića. Umesto da izvrši zapovest Parker se ljutito okrenuo i ispalio citat iz petparačkih holivudskih ostvarenja:
"Are you talking to me? (Meni se obraćaš?)", brecnuo se Parker.
"Yes, yes, sit down (Da, da, sedi dole)", završio je jedan od članova stručnog štaba.

Dobar deo aviona je prevrtao očima. Kada čovek u punoj korpi ima jednu pokvarenu jabuku on se trudi da je odstrani kako ne bi uticala na ostale. Ni taj mali poduhvat odgovorni iz Ljutice Bogdana nisu mogli da sprovedu tokom letnjeg prelaznog roka. Otuda i nemaju pravo da pričaju i da se dive uslovima u kojima obitavaju uljudno podšišani stranci Kairata koji za vreme profesionalnih obeveza ne skidaju odela sa klupskim obeležjima. Prvo, treba da uvedu red u svlačionicu, da pojedincima kažu kakav klub predstavljaju, a potom da pričaju o budžetu Kairata.

Do tada će ovakvi rezultati biti normalni, što je ironično priznao i trener Miodrag Grof Božović u neformalnom razgovoru sa beogradskim novinarima: "Biće ovo dobra lekcija za ovu decu. Mi smo se skupili tri dana pre utakmice, tako da nam je nedostajalo i psihološke i taktičke i fizičke pripreme. Dobili smo lekciju, pa nam sad ostaje da ovu decu zadržimo jedno pet godina..."

Pametnom dosta.

Komentari / 0

Ostavite komentar