Пушење изазива шизофренију?

Научници су открили да пушење може представљати фактор ризика за развој психотичних обољења, попут шизофреније.

Здравље 10.07.2015 | 11:00
Пушење изазива шизофренију?

Међу људима који пате од психоза процентуално има три пута више пушача, него у општој популацији, показале су нове анализе објављене у стручном часопису Ланцет Псyцхиатрy.

Иако ова повезаност раније није забележена, истраживања су показала да пушење може представљати фактор ризика за психијатријска обољења.

Истраживачи Кингс колеџа у Лондону који су анализирали 61 студију о укупно 15.000 пушача и 273.000 непушача кажу да открића не могу утврдити узрочно последични однос и да поједине студије нису у обзир узимале друге факторе, попут тога да ли су пушачи такође и редовни конзументи канабиса, што се чешће повезује с психотичним болестима.

Међутим, др Џејмс Мекејб из Краљевског института за психијатрију, психологију и неурологију каже да пушење треба схватати као “озбиљан фактор ризика за психозе”.

Истраживање указује да пушење може утицати на ниво допамина у мозгу, што се може одразити и на психозе.

“Вишак допамина је најбоље биолошко објашњење за психотичне болести попут шизофреније, које смо до сада нашли. Могуће је да изложеност никотину повећава отпуштање допамина и изазива развој психозе”, објашњава Робин Мари из истог Института.

Ипак, истраживачи упозоравају да је без детаљнијих испитивања немогуће тврдити да цигарете изазивају шизофренију.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар