Ципрас: Новац није дат народу, већ банкама

Грчки премијер Алексис Ципрас обратио се данас Европском парламету, дан након што су лидери еврозоне поставили Грчкој ултиматум да до краја недеље донесе нови предлог реформе за могући наставак преговора о финансијској помоћи земље.

Свијет 08.07.2015 | 11:09
Ципрас: Новац није дат народу, већ банкама

Алексис Ципрас је рекао да је народ Грчке њему подарио мандат како би "удвостручио напоре свих у проналажењу економски и социјално одрживе ситуације за проблем Грчке, без понављања грешака из прошлости које су обогаљиле економију његове земље".

Већина Грка једноставно нема избора осим да захтева да им се пружи решење, излаз из проблема.

"Захтевамо договор са нашим европским комшијама, али не било какав, већ договор који ће бити знак да Грчка излази из кризе и да ће се на крају тунела у којем се налазимо појавити светло", рекао је премијер Ципрас у обраћању Европском парламенту.

Грчки премијер је нагласио да то мора да буде договор који ће садржати много прихватљивије реформе од оних које кредитори тренутно нуде.

"Моја влада и ја смо на власт дошли пре пет месеци, и ја у потпуности преузимам одговорност за све што се у том периоду догодило. Али будимо искрени...проблеми грчке економије не датирају у последњих пет месеци, већ у последњих пет и по година", објаснио је Алексис ЦИпрас и додао да су реформе "неподношливе за обично становништво".

Премијер је додао да је ситуација око Грчке још један доказ да Европа не уме да реши сопствену дужничку кризу. За крај, Алексис Ципрас је рекао да отпис дуга уопште није "отимање новца од европских кредитора".

"Новац од кредита уопште није дошао до грчког народа. Тај новац је даван Грчкој како би се спасиле стране банке у нашој земљи. За европски проблем потребно је европско решење", рекао је Ципрас и добио громогласан аплауз окупљених у Европском парламенту.

Након говора, грчког премијера је жестоко искритиковао немачки посланик Манфред Вебер.

Јункер је поручио да грчка влада има коначни рок до четвртка 9. јула ујутру у 08:30 сати да преда детаљан план реформи ако жели да избегне избацивање из еврозоне.

До сада незапамћеним речником Јункер је рекао да Европска комисија има “детаљно разрађен сценарио Греxита. Имамо детаљно разрађен сценарио пружања хуманитарне помоћи како бисмо поштивали достојанство грчког народа. Имамо и сценарио могућег договора”, рекао је Јункер, још једном оптужујући грчког премијера Ципраса да није говорио истину грчком народу уочи референдума.

Извор: Бета

 

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Логика

08.07.2015 09:18

Само им реци Грчка ће вратити само оно што је уплаћено у грчки буџет, а банке нека враћају оно што су добиле. То ти је одмах 90% смањење дуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еј

08.07.2015 09:38

логика ти бас и није нека пријатељу ста мислис коме су код нас давани кредити влади или банкама размисли мало...

Name

конопац

08.07.2015 09:22

На Грчком народу је одговорност што је у протеклих 10 година бирао онакву власт и само гледао како се домоћи хљеба преко погаче. А да су ту европски и свјетски мешетараи одиграли главну ролу као у још стотину других држава прије тога, не треба уопште сумњати. Поука::: Чим неко извана хоће нешто да ти поклони, добро размисли који његов циљ стоји иза свега тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

08.07.2015 10:40

Хоцес реци треба се цувати Тројанског коња. Е па видис како људи не уце из историје....

Name

Карадоз

08.07.2015 09:27

Молим да ми неко наведе дрзаву која узме кредит па паре да народу.. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕВО

08.07.2015 12:15

Ја ти казем то је наса Р.СРПСКА само са назнаком пола иде БАЈИ , а пола за пензије и дрзавне слузбенике !

Name

лоло

08.07.2015 09:34

Економисти су зло, а банкари су куга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

08.07.2015 09:36

Уопце није истина да је све отисло Банкама него је то 1/3 од цијеле суме коју је Грцка добила. 1/3 је отисла за плаце слузбеницима (код нас је то 100% :-)) а остатак су улозили у инфраструктуру и реформе. Ципрас је добрано укакио своју дрзави и хвала му за то јер је мозда и нас спасио јер ЕУ висе никада неце дати пребијене без реформи, а насу политицку багру само то мозе натјерати на размисљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

08.07.2015 09:57

Свака цаст и овдје добијемо кредит,а потросе га ови из врха власти,заједно са својим тајкунима.Да није тако не бих неписмени Каја имао годисњу добит 12,5 милона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ЈУНКЕР

08.07.2015 10:04

ЂЕ ЊЕМУ АПЛАУЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

варуфакис

08.07.2015 10:08

Народ це врацати соколе мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

08.07.2015 12:04

Није ваљда Еуропа крива за то сто су банкама у Грцкој требали кредити,то је проблем Грцке,тразите помоц а на крају су вам криви они који су вам је прузили.Ниси ти крив за протеклих пет година али немас право да не проводис реформе да би се одрзао на власти јер си то обецање дао свом народу а колико је реалности ту присутно,види и слијепац.

ОДГОВОРИТЕ