Cipras: Novac nije dat narodu, već bankama

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlametu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje.

Svijet 08.07.2015 | 11:09
Cipras: Novac nije dat narodu, već bankama

Aleksis Cipras je rekao da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi "udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje".

Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema.

"Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo", rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu.

Grčki premijer je naglasio da to mora da bude dogovor koji će sadržati mnogo prihvatljivije reforme od onih koje kreditori trenutno nude.

"Moja vlada i ja smo na vlast došli pre pet meseci, i ja u potpunosti preuzimam odgovornost za sve što se u tom periodu dogodilo. Ali budimo iskreni...problemi grčke ekonomije ne datiraju u poslednjih pet meseci, već u poslednjih pet i po godina", objasnio je Aleksis CIpras i dodao da su reforme "nepodnošlive za obično stanovništvo".

Premijer je dodao da je situacija oko Grčke još jedan dokaz da Evropa ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu. Za kraj, Aleksis Cipras je rekao da otpis duga uopšte nije "otimanje novca od evropskih kreditora".

"Novac od kredita uopšte nije došao do grčkog naroda. Taj novac je davan Grčkoj kako bi se spasile strane banke u našoj zemlji. Za evropski problem potrebno je evropsko rešenje", rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz okupljenih u Evropskom parlamentu.

Nakon govora, grčkog premijera je žestoko iskritikovao nemački poslanik Manfred Veber.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 08:30 sati da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima “detaljno razrađen scenario Grexita. Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštivali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora”, rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

Izvor: Beta

 

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Logika

08.07.2015 09:18

Samo im reci Grčka će vratiti samo ono što je uplaćeno u grčki budžet, a banke neka vraćaju ono što su dobile. To ti je odmah 90% smanjenje duga.

ODGOVORITE
Name

ej

08.07.2015 09:38

logika ti bas i nije neka prijatelju sta mislis kome su kod nas davani krediti vladi ili bankama razmisli malo...

Name

konopac

08.07.2015 09:22

Na Grčkom narodu je odgovornost što je u proteklih 10 godina birao onakvu vlast i samo gledao kako se domoći hljeba preko pogače. A da su tu evropski i svjetski mešetarai odigrali glavnu rolu kao u još stotinu drugih država prije toga, ne treba uopšte sumnjati. Pouka::: Čim neko izvana hoće nešto da ti pokloni, dobro razmisli koji njegov cilj stoji iza svega toga.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

08.07.2015 10:40

Hoces reci treba se cuvati Trojanskog konja. E pa vidis kako ljudi ne uce iz istorije....

Name

Karadoz

08.07.2015 09:27

Molim da mi neko navede drzavu koja uzme kredit pa pare da narodu.. Hvala

ODGOVORITE
Name

EVO

08.07.2015 12:15

Ja ti kazem to je nasa R.SRPSKA samo sa naznakom pola ide BAJI , a pola za penzije i drzavne sluzbenike !

Name

lolo

08.07.2015 09:34

Ekonomisti su zlo, a bankari su kuga.

ODGOVORITE
Name

koo

08.07.2015 09:36

Uopce nije istina da je sve otislo Bankama nego je to 1/3 od cijele sume koju je Grcka dobila. 1/3 je otisla za place sluzbenicima (kod nas je to 100% :-)) a ostatak su ulozili u infrastrukturu i reforme. Cipras je dobrano ukakio svoju drzavi i hvala mu za to jer je mozda i nas spasio jer EU vise nikada nece dati prebijene bez reformi, a nasu politicku bagru samo to moze natjerati na razmisljanje.

ODGOVORITE
Name

car

08.07.2015 09:57

Svaka cast i ovdje dobijemo kredit,a potrose ga ovi iz vrha vlasti,zajedno sa svojim tajkunima.Da nije tako ne bih nepismeni Kaja imao godisnju dobit 12,5 milona.

ODGOVORITE
Name

A JUNKER

08.07.2015 10:04

ĐE NJEMU APLAUZ.

ODGOVORITE
Name

varufakis

08.07.2015 10:08

Narod ce vracati sokole moj.

ODGOVORITE
Name

Dodano

08.07.2015 12:04

Nije valjda Europa kriva za to sto su bankama u Grckoj trebali krediti,to je problem Grcke,trazite pomoc a na kraju su vam krivi oni koji su vam je pruzili.Nisi ti kriv za proteklih pet godina ali nemas pravo da ne provodis reforme da bi se odrzao na vlasti jer si to obecanje dao svom narodu a koliko je realnosti tu prisutno,vidi i slijepac.

ODGOVORITE