Шаровић на састанку о регионалној сарадњи

У Брчком је данас одржан састанак о регионалној сарадњи у области вода који је, на министарском нивоу земаља потписиница Оквирног споразума и Црне Горе, организовала Савска комисија.

Регион 06.07.2015 | 20:23
Шаровић на састанку о регионалној сарадњи

Министри спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић и пољопривреде Републике Хрватске Тихомир Јаковина, потписали су Уговор о прекограничном коришћењу јавних објеката водоснабдијевања.

"Уговор о прекограничном коришћењу јавних објеката водоснабдијевања које пресијеца државна граница представља значајан корак у сарадњи и заједничким наступима обје земље, посебно за становнике у насељима на обалама "Саве", оцијенио је у изјави за новинаре министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Протокол о заштити од поплава потписан у Београду прошле године између Словеније, Хрватске, БиХ и Србије коме се придружила и Црна Гора, био је и данас у фокусу разговора о регионалној сарадњи у циљу спречавања опасности од поплава и смањењу штетних посљедица. Тај документ је темељ управљања ризицима, размјени информација и заједничком дјеловању у ванредним ситуацијама, оцијењено је на састанку у Брчком.

"Радни дио овог састанка се наставља и ту ћемо проанализирати шта је урађено у години дана од катастрофе за све три земље у сливу Саве. Ту учекујемо чути који је појединачни остварени напредак, али и све оно што нам заједно слиједи на уређењу ријеке и размјени информација, бољој сарадњи у циљу спречавања таквих елементарних непогода, губитка људских живота и огромних материјалних штета", рекао је министар пољопривреде Републике Хрватске Тихомир Јаковина.

Не постоје више техничке баријере за заједнички наступ ка фондовима и кредиторима за уређење и пловност ријеке, кажу у Савској комисији и истичу - предуслов за то је израженија политичка воља земаља потписница Оквирног споразума о сливу Саве.

"Реално је очекивати да искористимо могућности и повучемо средства која стоје на располагању јер у супротном – сви смо на губитку. Новца има, треба нам консензус како би правовремено обезбиједили квалитетне пројекте усклађене са захтјевима ЕУ који подразумијевају и еколошке стандарде, што уз пловност Саве, омогућава и велику шансу за коришћење не малих туристичких потенцијала од Словеније до Београда", нагласио је предсједник Савске комисије Митја Брицељ.

На састанку у Брчком министри и овлашћени представници земаља Савског слива потписали су и Протокол о управљану наносом у сливу ријеке, а дефинисане су и обавезе држава у припреми пројеката везаних за приоритетне инвестиције – успоставу јединственог хидролошког информативног система и унапређење заједничког управљања поплавама.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Љубиње

06.07.2015 18:46

Ово је једини министар који ради свој посо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сн

06.07.2015 22:00

јос једна супља прица кад це кренут млијеко укиснуце док ти то спроведес у дјело а ако је прави министар и ради свој посао наведи пример ста је то он до сада уцинио за добробит народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

07.07.2015 06:53

Појма ти немас. Од те црвене цланске карте не видис ниста. Ето Туциц је радио свој посао. Цовјек поднијео оставку а нико није ни цуо да је министар.

Name

007

07.07.2015 10:25

Каква регионална сарадња када је нема унутар ентитета,а камо ли унутар БИХ.

ОДГОВОРИТЕ