Šarović na sastanku o regionalnoj saradnji

U Brčkom je danas održan sastanak o regionalnoj saradnji u oblasti voda koji je, na ministarskom nivou zemalja potpisinica Okvirnog sporazuma i Crne Gore, organizovala Savska komisija.

Region 06.07.2015 | 20:23
Šarović na sastanku o regionalnoj saradnji

Ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina, potpisali su Ugovor o prekograničnom korišćenju javnih objekata vodosnabdijevanja.

"Ugovor o prekograničnom korišćenju javnih objekata vodosnabdijevanja koje presijeca državna granica predstavlja značajan korak u saradnji i zajedničkim nastupima obje zemlje, posebno za stanovnike u naseljima na obalama "Save", ocijenio je u izjavi za novinare ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Protokol o zaštiti od poplava potpisan u Beogradu prošle godine između Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije kome se pridružila i Crna Gora, bio je i danas u fokusu razgovora o regionalnoj saradnji u cilju sprečavanja opasnosti od poplava i smanjenju štetnih posljedica. Taj dokument je temelj upravljanja rizicima, razmjeni informacija i zajedničkom djelovanju u vanrednim situacijama, ocijenjeno je na sastanku u Brčkom.

"Radni dio ovog sastanka se nastavlja i tu ćemo proanalizirati šta je urađeno u godini dana od katastrofe za sve tri zemlje u slivu Save. Tu učekujemo čuti koji je pojedinačni ostvareni napredak, ali i sve ono što nam zajedno slijedi na uređenju rijeke i razmjeni informacija, boljoj saradnji u cilju sprečavanja takvih elementarnih nepogoda, gubitka ljudskih života i ogromnih materijalnih šteta", rekao je ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina.

Ne postoje više tehničke barijere za zajednički nastup ka fondovima i kreditorima za uređenje i plovnost rijeke, kažu u Savskoj komisiji i ističu - preduslov za to je izraženija politička volja zemalja potpisnica Okvirnog sporazuma o slivu Save.

"Realno je očekivati da iskoristimo mogućnosti i povučemo sredstva koja stoje na raspolaganju jer u suprotnom – svi smo na gubitku. Novca ima, treba nam konsenzus kako bi pravovremeno obezbijedili kvalitetne projekte usklađene sa zahtjevima EU koji podrazumijevaju i ekološke standarde, što uz plovnost Save, omogućava i veliku šansu za korišćenje ne malih turističkih potencijala od Slovenije do Beograda", naglasio je predsjednik Savske komisije Mitja Bricelj.

Na sastanku u Brčkom ministri i ovlašćeni predstavnici zemalja Savskog sliva potpisali su i Protokol o upravljanu nanosom u slivu rijeke, a definisane su i obaveze država u pripremi projekata vezanih za prioritetne investicije – uspostavu jedinstvenog hidrološkog informativnog sistema i unapređenje zajedničkog upravljanja poplavama.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ljubinje

06.07.2015 18:46

Ovo je jedini ministar koji radi svoj poso.

ODGOVORITE
Name

sn

06.07.2015 22:00

jos jedna suplja prica kad ce krenut mlijeko ukisnuce dok ti to sprovedes u djelo a ako je pravi ministar i radi svoj posao navedi primer sta je to on do sada ucinio za dobrobit naroda.

ODGOVORITE
Name

Is

07.07.2015 06:53

Pojma ti nemas. Od te crvene clanske karte ne vidis nista. Eto Tucic je radio svoj posao. Covjek podnijeo ostavku a niko nije ni cuo da je ministar.

Name

007

07.07.2015 10:25

Kakva regionalna saradnja kada je nema unutar entiteta,a kamo li unutar BIH.

ODGOVORITE