Видео: Шта би било да су дошли у Партизан и Звезду?!

Два несуђена играча вечитих су запалили Копа Америка! Међу играчима којима је после јужноамеричког шампионата драстично скочила цена су некадашње мете наша два највећа клуба.

Фудбал 06.07.2015 | 19:00
Видео: Шта би било да су дошли у Партизан и Звезду?!

Као што је то случај са Мундијалом или Европским првенствима, тако и после Копа Америка имамо играче чија је звезда засијала и којима је цена драстично скочила захваљујући добрим играма на поменутом такмичењу. Претходна Копа Америка је донела неколико открића, а неким познатим именима је додатно дигла цену.

Например, Отаменди је само утврдио статус једног од најтраженијих штопера света. Видал је потврдио да је класа и појачао интерес Арсенала, Реала и осталих великана. Џејсон Муриљо из Колумбије је разлог што у Интеру задовољно трљају руке јер су га капарисали и потписали пре шест месеци. Сада би их коштао макар дупло више...

Међу играчима од којих се гтово ништа није очекивало на Копи, а потпуно су одушевили су двојица Перуанаца: Луис Адвинкула и Кристијан Куева. Чак их је и угледна Марка истакла међу неколико сензација са Копа Америка.

Ако сте навијач Црвене звезде или Партизана, а памћење вас служи, онда за вас Адвинкула и Куева нису анонимуси. Одавно сте чули за њих.

У марту 2011. године, мало је недостајало да Луис Адвинкула пређе у Партизан. Црно-бели су наводно били спремни да издвоје милион евра, чак су се и договорили са Адвинкулиним тадашњим клубом Спортингом, али играч није добио довољно убедљиву понуду. Плус је Партизан имао попуњену квоту странаца, тако да од трансфера није било ништа.

Ако је неко пратио партије Перуа на минулом Копа Америка, онда дефинитивно није могао да не запази Адвинкулу. Одушевио је иако је играо на неприродној позицији десног бека, с обзиром да се бољи сналази на крилу. У неким утакмицама је подсећао на Данија Алвеса, разарао је леву страну противничких одбрана. Невероватна брзина и офанзивни потенцијал су од Адвинкуле направили једног од најјачих адута Перуа и откриће Копа Америка.

После те 2011. када га је хтео Партизан, Перуанца је каријера водила у украјинску Таврију, немачки Хофенхајм и бразилску Понте Прету, али је за та три клуба сакупио само шест првенствених мечева. У Партизану су вероватно констатовали да је добро што га нису довели. У два наврата се враћао у свој Спортинг Кристал, да би га срећа погледала тек прошлог лета када је прешао у португалску Виторију Гимараеш. Изборио се за место стандардног првотимца и позив у репрезентацију. Данас га жели Вест Хем и Португалци ће инкасирати вишемилионско обештећење за њега у случају продаје!
„Знао сам да ће куцнути и мој час. Био сам бесан када су ме пребацили на позицију десног бека, али сада видим да ми је промена пријала. У Португалу сам променио шест позиција за годину дана. Интересовање из Енглеске је најбоље могуће признање за напоран рад и труд који сам уложио“, рекао је Адвинкула.

Он је у првом мечу на Копа Америка против Бразила био један од најслабијих појединаца Перуа, Нејмар му је продао неколико невероватних фора и прописно се поиграо са њим. Али од тада, па до краја такмичења, Адвинкула је блистао! У полуфиналу против Чилеа је пролазио домаће играче као „на мотору.“ Одиграо је свих шест мечева на Копа Америка у стартној постави.

Друга прича је Кристијан Куева. Такође репрезентативац Перуа. И такође откриће Копа Америка. Попут Адвинкуле је одиграо сваки меч у првој постави и био један од креатора пласмана у полуфинале. Он је у јануару 2013. био жеља Црвене звезде за време директорског мандата Зорана Стојадиновића који је инситирао на појачањима са „свог“ тржишта из Јужне Америке.

Данима је трајала неизвесност око доласка Куеве. На крају је дошао само Мигел Араухо. Звезда није имала новца за Куеву који је отупутовао у Бразил на потпис уговор са Понте Претом, чак се и сликао у дресу бразилског клуба, али је на крају завршио у чилеанском клубу Унион Еспањола. Провео је само шест месеци у Чилеу, није оставио добар утисак и преселио се на позајмицу у Рајо Ваљекано. Још слабији учинак је имао у предграђу Мадрида. Само један меч у Примери за шест месеци, углавном је играо за Б тим са Ваљекаса.

Вратио се у домовину и потписао за Алијансу из Лиме. На домаћем терену је опет проиграо, вратио се у форму и у последњи час обезбедио место у репрезентацији Перуа. На Копа Америка је био један од најјачих адута Гарекине чете. Постигао је гол против Бразила на остварању, а феноменално се слагао на терену са Герером и Варгасом који му је чувао леђа на левпој страни. Довољно је видети акцију код другог гола против Боливије... Постао је сензација у домовини, деца копирају његову фризуру, медији опседају његову породицу, Перу је добио звезду!

Данас се за Куеву интересују највећи јужноамерички клубови, а перуански медији пишу и о интересовању из Европе. У Алијанси из Лиме су свесни да губе младу звезду и гледају како да извуку што веће обештећење.

Да ли би све тако било да су Адвинкула и Куева дошли у Београд?

Коментари / 0

Оставите коментар