Video: Šta bi bilo da su došli u Partizan i Zvezdu?!

Dva nesuđena igrača večitih su zapalili Kopa Amerika! Među igračima kojima je posle južnoameričkog šampionata drastično skočila cena su nekadašnje mete naša dva najveća kluba.

Fudbal 06.07.2015 | 19:00
Video: Šta bi bilo da su došli u Partizan i Zvezdu?!

Kao što je to slučaj sa Mundijalom ili Evropskim prvenstvima, tako i posle Kopa Amerika imamo igrače čija je zvezda zasijala i kojima je cena drastično skočila zahvaljujući dobrim igrama na pomenutom takmičenju. Prethodna Kopa Amerika je donela nekoliko otkrića, a nekim poznatim imenima je dodatno digla cenu.

Naprimer, Otamendi je samo utvrdio status jednog od najtraženijih štopera sveta. Vidal je potvrdio da je klasa i pojačao interes Arsenala, Reala i ostalih velikana. Džejson Muriljo iz Kolumbije je razlog što u Interu zadovoljno trljaju ruke jer su ga kaparisali i potpisali pre šest meseci. Sada bi ih koštao makar duplo više...

Među igračima od kojih se gtovo ništa nije očekivalo na Kopi, a potpuno su oduševili su dvojica Peruanaca: Luis Advinkula i Kristijan Kueva. Čak ih je i ugledna Marka istakla među nekoliko senzacija sa Kopa Amerika.

Ako ste navijač Crvene zvezde ili Partizana, a pamćenje vas služi, onda za vas Advinkula i Kueva nisu anonimusi. Odavno ste čuli za njih.

U martu 2011. godine, malo je nedostajalo da Luis Advinkula pređe u Partizan. Crno-beli su navodno bili spremni da izdvoje milion evra, čak su se i dogovorili sa Advinkulinim tadašnjim klubom Sportingom, ali igrač nije dobio dovoljno ubedljivu ponudu. Plus je Partizan imao popunjenu kvotu stranaca, tako da od transfera nije bilo ništa.

Ako je neko pratio partije Perua na minulom Kopa Amerika, onda definitivno nije mogao da ne zapazi Advinkulu. Oduševio je iako je igrao na neprirodnoj poziciji desnog beka, s obzirom da se bolji snalazi na krilu. U nekim utakmicama je podsećao na Danija Alvesa, razarao je levu stranu protivničkih odbrana. Neverovatna brzina i ofanzivni potencijal su od Advinkule napravili jednog od najjačih aduta Perua i otkriće Kopa Amerika.

Posle te 2011. kada ga je hteo Partizan, Peruanca je karijera vodila u ukrajinsku Tavriju, nemački Hofenhajm i brazilsku Ponte Pretu, ali je za ta tri kluba sakupio samo šest prvenstvenih mečeva. U Partizanu su verovatno konstatovali da je dobro što ga nisu doveli. U dva navrata se vraćao u svoj Sporting Kristal, da bi ga sreća pogledala tek prošlog leta kada je prešao u portugalsku Vitoriju Gimaraeš. Izborio se za mesto standardnog prvotimca i poziv u reprezentaciju. Danas ga želi Vest Hem i Portugalci će inkasirati višemilionsko obeštećenje za njega u slučaju prodaje!
„Znao sam da će kucnuti i moj čas. Bio sam besan kada su me prebacili na poziciju desnog beka, ali sada vidim da mi je promena prijala. U Portugalu sam promenio šest pozicija za godinu dana. Interesovanje iz Engleske je najbolje moguće priznanje za naporan rad i trud koji sam uložio“, rekao je Advinkula.

On je u prvom meču na Kopa Amerika protiv Brazila bio jedan od najslabijih pojedinaca Perua, Nejmar mu je prodao nekoliko neverovatnih fora i propisno se poigrao sa njim. Ali od tada, pa do kraja takmičenja, Advinkula je blistao! U polufinalu protiv Čilea je prolazio domaće igrače kao „na motoru.“ Odigrao je svih šest mečeva na Kopa Amerika u startnoj postavi.

Druga priča je Kristijan Kueva. Takođe reprezentativac Perua. I takođe otkriće Kopa Amerika. Poput Advinkule je odigrao svaki meč u prvoj postavi i bio jedan od kreatora plasmana u polufinale. On je u januaru 2013. bio želja Crvene zvezde za vreme direktorskog mandata Zorana Stojadinovića koji je insitirao na pojačanjima sa „svog“ tržišta iz Južne Amerike.

Danima je trajala neizvesnost oko dolaska Kueve. Na kraju je došao samo Migel Arauho. Zvezda nije imala novca za Kuevu koji je otuputovao u Brazil na potpis ugovor sa Ponte Pretom, čak se i slikao u dresu brazilskog kluba, ali je na kraju završio u čileanskom klubu Union Espanjola. Proveo je samo šest meseci u Čileu, nije ostavio dobar utisak i preselio se na pozajmicu u Rajo Valjekano. Još slabiji učinak je imao u predgrađu Madrida. Samo jedan meč u Primeri za šest meseci, uglavnom je igrao za B tim sa Valjekasa.

Vratio se u domovinu i potpisao za Alijansu iz Lime. Na domaćem terenu je opet proigrao, vratio se u formu i u poslednji čas obezbedio mesto u reprezentaciji Perua. Na Kopa Amerika je bio jedan od najjačih aduta Garekine čete. Postigao je gol protiv Brazila na ostvaranju, a fenomenalno se slagao na terenu sa Gererom i Vargasom koji mu je čuvao leđa na levpoj strani. Dovoljno je videti akciju kod drugog gola protiv Bolivije... Postao je senzacija u domovini, deca kopiraju njegovu frizuru, mediji opsedaju njegovu porodicu, Peru je dobio zvezdu!

Danas se za Kuevu interesuju najveći južnoamerički klubovi, a peruanski mediji pišu i o interesovanju iz Evrope. U Alijansi iz Lime su svesni da gube mladu zvezdu i gledaju kako da izvuku što veće obeštećenje.

Da li bi sve tako bilo da su Advinkula i Kueva došli u Beograd?

Komentari / 0

Ostavite komentar