У БиХ покушали увести шлепер ГМО хране

Инспекцијски органи на граници су зауставили шлепере који су у БиХ покушали увести забрањену генетски модификовану сојину сачму.

Босна и Херцеговина 01.07.2015 | 10:39
У БиХ покушали увести шлепер ГМО хране

Овај производ се употребљава у исхрани стоке и перади, па се страхује да су генетски модификоване супстанце доспјеле и до производа животињског поријекла који се користе за људску исхрану, пише "Дневни аваз".

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Ибрахим Тирак рекао је да је афера откривена прије десетак дана, када је најприје на граничном прелазу Орашје примијећен енорман увоз сојине сачме, због чега је одлучено да буду узети узорци из сваког десетог шлепера и да буду послати у Федерални завод за пољопривреду у Сарајеву.

Тирак је рекао да је сваки контролисан узорак, њих петнаестак, позитиван на генетски модификоване организме због чега је наређено цариницима и граничним прелазима да камиони морају чекати док не буде утврђено стање.

Према његовим ријечима, вјероватно је ријеч о добро организованом ланцу увоза, с обзиром на то да су, када је наређено узимање узорака на граничном прелазу Орашје, увозници спорне соје масовно покушавали увоз на прелазу Градишка, али када су и ту почели да узимају узорке, поново су покушавали преко Орашја.

Тирак је рекао да је роба из Латинске Америке, односно Бразила, у великим количинама допремљена до словеначке луке Копар, а разне фирме из региона даље се појављују као дистрибутери, извозници, увозници.

"Будући да је узорак узиман са сваког десетог шлепера, а да су остале количине сојине сачме већ увезене на тржиште БиХ, издаћу наредбу за унутрашњу контролу како би било утврђено коме су увозници даље продали спорни производ", нагласио је директор Федералне управе за инспекцијске послове.

Тирак позива на опрез оне који купују сојину сачму и истиче да им репер треба бити цијена, с обзиром на то да је она генетички модификована и до два пута јефтинија од природне.

Он је истакао да у БиХ није дозвољен увоз генетски модификоване хране за животиње, а да ће спорне количине сојине сачме бити уништене, односно враћене одакле су и дошле.

Тирак је рекао да ће инспекцијски органи учинити све да пронађу увезене количине, да истраже начин и мотив увоза, те има ли елемената кривичног дјела, а ако намјере буду свјесне, укључиће и органе гоњења.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

потрошач

01.07.2015 08:50

Ех, колико је такве хране до сад увезено у БиХ. Сваки парадајз исти, не труне, као да је од пластике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

01.07.2015 09:06

Хе хе нису дали довољно зита прегледацима инаце би просли и заврсили посао.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.бх

01.07.2015 09:15

Цуј бице врацене одакле су стигле, па це поново бити увезане на неки други гр.прелаз или други нацин, умјесто да се увозници строго казне јер то су свесно цинили искљуциво профита ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крамаx

01.07.2015 09:23

Па нека се јавно објаве фирме и превозници који су то радили или покусавали или увозили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деменција

01.07.2015 09:55

Биће да су возачи заборавили ставити 500 ЕУРА таксе кад су предавали папире за преглед...

ОДГОВОРИТЕ