Расколи и оставке "разарају" СДП

Потписници платформе за очување јединства Социјалдемократске партије (СДП), на челу са Иваном Брајовићем, напустили су данас странку.

Регион 30.06.2015 | 21:10
Расколи и оставке "разарају" СДП

Брајовић је, након што су потписници платформе напустили седницу Главног одбора, рекао да се кандидовао за лидера странке јер је СДП губила кредибилитет због напуштања изборних принципа.

Осим Брајовића, СДП су напустили и Вујица Лазовић, Дамир Шеховић и Мићо Орландић.

Брајовић и Лазовић су у име СДП обављали функције министра и потпредседника Владе Црне Горе.

На седници ГО данас су за њене потпредседнике изабрани Рашко Коњевић, Алмир Реброња и Мирел Радић Љубисављевић. За председника Савета изабран је досадашњи потпредседник Рифат Растодер, као и 12 чланова Председништва.

Лидер СДП Ранко Кривокапић изјавио је да је платформа била предлог без утемељења у ранијој пракси, подсећајући да су тако оценили и поједини аналитичари.

Одговарајући на питање да ли ће СДП тражити од бивших чланова да врате министарска и посланичка места, он је навео да мандате припадају партији и да очекују да ће се тога придржавати.

"Коначни одговор ће дати органи СДП", додао је Кривокапић и истакао да то неће довести у питање функционисање извршне власти.

Према његовим речима, седници су данас присуствовале дје трећине чланова ГО.
Брајовић је окривио Кривокапића за цепање странке.

"Након глатког одбијања платформе, јасно је да Кривокапићу није одговарао јединствен СДП", рекао је Брајовић.

На питање да ли ће остати у Влади, он је рекао да су на тим функцијама јер су заслужили подршку бирачког тела и да имају легитимитет да буду на тим позицијама, јер нису одступили од програма на основу којег су добили подршку на изборима.

Брајовић је, упитан да ли ће у парламенту наставити да делују као независни посланици, рекао да ће тако бити до даљег. На питање да ли ће формирати другу партију, он је рекао да ће благовремено обавестити јавност о даљим потезима.

ПЛАТФОРМА

У платформи се тражи да будући састави органа партије, укључујући потпредседнике и Председништво, буду формирани према односу који је био на Конгресу – 55 на према 45 одсто.

Из СДП су раније саопштили да та странка има само један програм, програмску деклацију и Статут, који су добили готово једногласну подршку на Конгресу.

Они су поручили да је намера да се непуних месец од Конгреса усвајају слични документи покушај дезавуисања највишег органа партије.

Коментари / 0

Оставите коментар