Raskoli i ostavke "razaraju" SDP

Potpisnici platforme za očuvanje jedinstva Socijaldemokratske partije (SDP), na čelu sa Ivanom Brajovićem, napustili su danas stranku.

Region 30.06.2015 | 21:10
Raskoli i ostavke "razaraju" SDP

Brajović je, nakon što su potpisnici platforme napustili sednicu Glavnog odbora, rekao da se kandidovao za lidera stranke jer je SDP gubila kredibilitet zbog napuštanja izbornih principa.

Osim Brajovića, SDP su napustili i Vujica Lazović, Damir Šehović i Mićo Orlandić.

Brajović i Lazović su u ime SDP obavljali funkcije ministra i potpredsednika Vlade Crne Gore.

Na sednici GO danas su za njene potpredsednike izabrani Raško Konjević, Almir Rebronja i Mirel Radić Ljubisavljević. Za predsednika Saveta izabran je dosadašnji potpredsednik Rifat Rastoder, kao i 12 članova Predsedništva.

Lider SDP Ranko Krivokapić izjavio je da je platforma bila predlog bez utemeljenja u ranijoj praksi, podsećajući da su tako ocenili i pojedini analitičari.

Odgovarajući na pitanje da li će SDP tražiti od bivših članova da vrate ministarska i poslanička mesta, on je naveo da mandate pripadaju partiji i da očekuju da će se toga pridržavati.

"Konačni odgovor će dati organi SDP", dodao je Krivokapić i istakao da to neće dovesti u pitanje funkcionisanje izvršne vlasti.

Prema njegovim rečima, sednici su danas prisustvovale dje trećine članova GO.
Brajović je okrivio Krivokapića za cepanje stranke.

"Nakon glatkog odbijanja platforme, jasno je da Krivokapiću nije odgovarao jedinstven SDP", rekao je Brajović.

Na pitanje da li će ostati u Vladi, on je rekao da su na tim funkcijama jer su zaslužili podršku biračkog tela i da imaju legitimitet da budu na tim pozicijama, jer nisu odstupili od programa na osnovu kojeg su dobili podršku na izborima.

Brajović je, upitan da li će u parlamentu nastaviti da deluju kao nezavisni poslanici, rekao da će tako biti do daljeg. Na pitanje da li će formirati drugu partiju, on je rekao da će blagovremeno obavestiti javnost o daljim potezima.

PLATFORMA

U platformi se traži da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsednike i Predsedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu – 55 na prema 45 odsto.

Iz SDP su ranije saopštili da ta stranka ima samo jedan program, programsku deklaciju i Statut, koji su dobili gotovo jednoglasnu podršku na Kongresu.

Oni su poručili da je namera da se nepunih mesec od Kongresa usvajaju slični dokumenti pokušaj dezavuisanja najvišeg organa partije.

Komentari / 0

Ostavite komentar