Почело суђење за злочине над Србима

У Суду БиХ је почело суђење Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу за злочин почињен над српским цивилима на подручју Ливна.

Босна и Херцеговина 30.06.2015 | 19:08
Почело суђење за злочине над Србима

Према оптужници у 29 тачака, Андабак и Јашаревић су затварали, мучили и убијали, док је Велагић мучио српске цивиле који су 1992. године били затворени у Основној школи "Иван Горан Ковачић", преноси Бирн.

Према оптужници, Андабак је од маја до јула 1992. године био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, а од јула 1992. године командант Друге бојне Војне полиције ХВО-а, док је Јашаревић био његов замјеник, а Велагић припадник крим-службе Војне полиције ХВО-а у Ливну.

Они су оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату од априла до септембра 1992. године, чији је циљ било насилно трајно премијештање српског становништва са подручја Ливна.

Андабак и Јашаревић су, како је наведено, као надређени учествовали и омогућавали припадницима Војне полиције ХВО-а да учествују у премлаћивањима, исљеђивањима, разним видовима мучења и убиствима цивила затворених у школи "Иван Горан Ковачић".

Неколико затвореника је преминуло од посљедица мучења, а у оптужници се наводи да су њихова тијела пронађена накнадно, али спаљена.

Тужилац Лејла Коњић рекла је да наводе оптужнице планира доказати саслушањем 86 свједока, једног вјештака судске медицине, читањем исказа двојице преминулих свједока, те увођењем 123 материјална доказа.

Коњић је нагласила да ће свједоци детаљно описати мучења којима су били изложени у школи "Иван Горан Ковачић", али и свакодневне претресе и привођења како у школу, тако и у просторије полиције.

Она је истакла да је 300 српских цивила било затворено у школи.
Бранилац Андабака и Јашаревића адвокат Бајро Чилић рекао је да ће доказати да су се његови клијенти налазили на дну хијерархијске љествице, те да "нису били на нивоу гдје се одлуке доносе".

Чилић је нагласио и да је у то вријеме безбједносна ситуација била тешка и да је "Војна полиција морала неком стати на пут".

Одбрана трећеоптуженог навела је да неће износити уводну ријеч, те да ће се о доказима изјаснити након Тужилаштва. Наставак суђења накнадно ће бити заказан.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xx

30.06.2015 17:17

Пустице они њих никад и неце осудит јадни људи сто су муцени и убијани нема правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

30.06.2015 18:37

Засто не суде правим злоцинцима ?? Орицу , Дудаковицу, Дзаферовицу ... Ово је само бацање прасине у оци. Као Суд несто ради . А оно је легло корупције, криминала, непотизма - право легло змија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако Дејо

30.06.2015 19:39

Кад це осудити злоцинце Орица, Дудаковица, Дзаферовица и остале?

Name

Црни

30.06.2015 21:05

Сваки злочин треба осудити несмије проћи некажњен и то у најдужем року без обзира тко то био

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГО НАМА

01.07.2015 10:45

Случајно знам да су само ова тројица клала и убијала Србе док су остали лијевањски 'рвати бранили Србе. Ма а'јте молим вас. Ово су само жртвени јарци и колатерална штета, мада ће и њих наградити,као, ево суде и 'рватима за злочине над Србима, а главоње и тзв. велике рибе и наредбодавци почевши од Мирка Баковића зв. Делија, Стипе Бараћа, Јозе Перића зв. Муж итд. па до директних извршилаца Томислава Гарића,Марка Дамјановића и иних кољача, о чему тзв. тужилаштво бх има доказе, али очигледно се ради о нагодби преко леђа Срба. Ачкосум магарче, што би рекао велики И. Андрић.

ОДГОВОРИТЕ