У Црној Гори собе дјелимично попуњене

На црногорском приморју нешто мање туриста него прошле године у исто време. Најпосећенија Будванска ривијера, на којој борави близу 20.000 гостију.

Путовања 30.06.2015 | 10:18
У Црној Гори собе дјелимично попуњене

Лето је и календарски почело, сунце кога је више него лане у исто време загрева воду до жељене температуре, плаже су пуне купача. Такође и шеталишта уз море, нарочито у вечерњим часовима. Али, слика је варљива: собе у хотелима и приватним собама и апартманима, од Игала до Улциња, тек су делимично попуњене.

Највећа гужва је, као и ранијих лета, на најатрактивнијој и најтраженијој Будванској ривијери. Међутим, у њеним хотелима, а знатно више у приватним кућама слободних места је прилично. То потврђује и најновији рапорт Туристичке организације Будве, који каже да од Јаза до Буљарице тренутно се одмара 19.797 гостију, два одсто мање него у истом периоду пршле године. Највише је у хотелима - 10.420, за два одсто мање него у упоредном периоду, док је код приватника 9.341, што је идентично посети с почетка лета 2014. У хостелима се одмара свега 36 гостију.

Дарја Маровић из ТО Будва каже да је лето почело солидно,да је интересовање агенција прилично и да ће ове недеље стићи већи број туриста, како из региона, тако и из земаља западне и источне Европе. Руса је много мање, посебно на барској ривијери, али и будванској и дуж Боке. У продавницама и на плажама се, истина, чује руски језик, али се махом ради о онима који имају куће и станове и њиховим гостима.

Скупи паркинзи којих нема довољно и "пауци" који редовно "сакупљају" погрешно паркиране аутомобиле загорчавају одмор.Млади Цетињанин, који није желео "пред камере", каже да му је "паук" пре два дана двапут "премештао" аутомобил, уз драстичну наплату казне од више од 100 евра.

- Био сам прошле недеље у Омишу. Гост странац је погрешно паркирао ауто, али му га "паук" није однео. Само је опоменут. Пошто је видео моју радозналост, полицајац ми је рекао: па то су наши гости, морамо им опростити, јер други пут неће доћи. И причаће пријатељима о "инциденту". Такав резон, нажалост, не постоји код нас, иако живимо од туризма - испричао нам је Цетињанин.

На другој страни туристички челници упозоравају да стање није лоше, али да докони критичари, увек незадовољни, а и део медија сеју дефетизам, тражећи длаку у јајету.

- Знали смо још зимус и пролетос да ће се европска криза одразити на сезону, па смо реаговали. Снижене су цене, понуда је солидно представљена на сајмовима и берзама. Сезона неће оманути - поручује Жарко Радуловић, председник Црногорског туристичког удружења и сувласник бечићког хотела "Сплендид".

Остају "ситнице", у које треба убројити и скуп мобилијар, који је обавезан нарочито на неким плажама (милочерској у првом реду), грађевински радови који још трају у појединим зонама уз море, саобраћајне гужве, повремене несташице воде... А управо ситнице чине туризам и само ако су у неком складу и не нервирају посетиоце, сезона може да успе. Да буде бар на нивоу осредње, прошлогодишње.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Саша

30.06.2015 11:45

У Макарској су попуњене једино собе и апартмани уз саму плажу. 200 м од плаже мјеста има колико хоћете.Тако ће бити бар до 15.7.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xцxц

30.06.2015 17:32

Нецемо у Црну Гору. Доле је и сувисе тијесно од црногораца. Идемо у Грцку.

ОДГОВОРИТЕ