U Crnoj Gori sobe djelimično popunjene

Na crnogorskom primorju nešto manje turista nego prošle godine u isto vreme. Najposećenija Budvanska rivijera, na kojoj boravi blizu 20.000 gostiju.

Putovanja 30.06.2015 | 10:18
U Crnoj Gori sobe djelimično popunjene

Leto je i kalendarski počelo, sunce koga je više nego lane u isto vreme zagreva vodu do željene temperature, plaže su pune kupača. Takođe i šetališta uz more, naročito u večernjim časovima. Ali, slika je varljiva: sobe u hotelima i privatnim sobama i apartmanima, od Igala do Ulcinja, tek su delimično popunjene.

Najveća gužva je, kao i ranijih leta, na najatraktivnijoj i najtraženijoj Budvanskoj rivijeri. Međutim, u njenim hotelima, a znatno više u privatnim kućama slobodnih mesta je prilično. To potvrđuje i najnoviji raport Turističke organizacije Budve, koji kaže da od Jaza do Buljarice trenutno se odmara 19.797 gostiju, dva odsto manje nego u istom periodu pršle godine. Najviše je u hotelima - 10.420, za dva odsto manje nego u uporednom periodu, dok je kod privatnika 9.341, što je identično poseti s početka leta 2014. U hostelima se odmara svega 36 gostiju.

Darja Marović iz TO Budva kaže da je leto počelo solidno,da je interesovanje agencija prilično i da će ove nedelje stići veći broj turista, kako iz regiona, tako i iz zemalja zapadne i istočne Evrope. Rusa je mnogo manje, posebno na barskoj rivijeri, ali i budvanskoj i duž Boke. U prodavnicama i na plažama se, istina, čuje ruski jezik, ali se mahom radi o onima koji imaju kuće i stanove i njihovim gostima.

Skupi parkinzi kojih nema dovoljno i "pauci" koji redovno "sakupljaju" pogrešno parkirane automobile zagorčavaju odmor.Mladi Cetinjanin, koji nije želeo "pred kamere", kaže da mu je "pauk" pre dva dana dvaput "premeštao" automobil, uz drastičnu naplatu kazne od više od 100 evra.

- Bio sam prošle nedelje u Omišu. Gost stranac je pogrešno parkirao auto, ali mu ga "pauk" nije odneo. Samo je opomenut. Pošto je video moju radoznalost, policajac mi je rekao: pa to su naši gosti, moramo im oprostiti, jer drugi put neće doći. I pričaće prijateljima o "incidentu". Takav rezon, nažalost, ne postoji kod nas, iako živimo od turizma - ispričao nam je Cetinjanin.

Na drugoj strani turistički čelnici upozoravaju da stanje nije loše, ali da dokoni kritičari, uvek nezadovoljni, a i deo medija seju defetizam, tražeći dlaku u jajetu.

- Znali smo još zimus i proletos da će se evropska kriza odraziti na sezonu, pa smo reagovali. Snižene su cene, ponuda je solidno predstavljena na sajmovima i berzama. Sezona neće omanuti - poručuje Žarko Radulović, predsednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik bečićkog hotela "Splendid".

Ostaju "sitnice", u koje treba ubrojiti i skup mobilijar, koji je obavezan naročito na nekim plažama (miločerskoj u prvom redu), građevinski radovi koji još traju u pojedinim zonama uz more, saobraćajne gužve, povremene nestašice vode... A upravo sitnice čine turizam i samo ako su u nekom skladu i ne nerviraju posetioce, sezona može da uspe. Da bude bar na nivou osrednje, prošlogodišnje.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Saša

30.06.2015 11:45

U Makarskoj su popunjene jedino sobe i apartmani uz samu plažu. 200 m od plaže mjesta ima koliko hoćete.Tako će biti bar do 15.7.

ODGOVORITE
Name

xcxc

30.06.2015 17:32

Necemo u Crnu Goru. Dole je i suvise tijesno od crnogoraca. Idemo u Grcku.

ODGOVORITE