Посљедња понуда

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је посљедњу понуду Атини у покушају да се постигне договор о исплати финансијске помоћи Грчкој прије истека данашњег рока, изјавили су извори из ЕУ и Грчке.

Свијет 30.06.2015 | 08:48
Посљедња понуда

Према тој понуди, грчки премијер Алексис Ципрас требало би да пошаље пристанак у писаној форми на вријеме, да би министри финансија земаља еврозоне имали времена да одрже ванредан састанак и потврде договор.

Ипак, мало је назнака да је Ципрас спреман да промијени став, након што је раније рекао да су услови које су поставили кредитори "понижавајући".

Званичник из Атине рекао је да је Влада Грчке са занимањем саслушала приједлог, али да ће Ципрас на референдуму 5. јула заокружити "Не". Грци ће се тада изјаснити гласањем о приједлогу страних кредитора.

У посљедњу понуду Европске комисије уврштен је приједлог Грчке да ПДВ за хотеле буде 13 одсто, а не 23 одсто, како је било претходно предвиђено. У овом тренутку није познато да ли у документу има још неких измјена.

Ако би понуда била прихваћена, министри финансија еврозоне могли би да усвоје саопштење у којем би рекли да ће обећање из 2012. године о продужавању рока за отплату зајма, смањењу камата и продужавању мораторијума на отплату камата на зајмове које је узела Грчка бити реализовано у октобру.

Извори наводе да је понуда условљена слањем писма на вријеме из Атине Јункеру, предсједнику еврогрупе Јерену Дијселблому, њемачком канцелару Ангели Меркел и француском предсједнику Франсоа Оланду, како би они имали времена да организују ванредан састанак еврогрупе.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рус

30.06.2015 07:08

Браво Грци свака вам цаст неко мора реци овој мафији Не!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.06.2015 07:12

Белосветски Јевреји имају проблем са Грцима, јер су ударили на тврд орах, није Грк ко Србин да продаје свој народ и дрзаву, свака цаст Грцкој сто Европу песницом удара у нос мада је могу масони лако гурнути у рат и запалити цео Балкан, они би вец то урадили да немају страх да се Русија не умеса због својих геополитицких, војних и других јаких интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

30.06.2015 08:37

Свака част Грцима и премијеру Ципрасу. Одржо је лекцију, овим нашим јајарама, како се води држава и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби

30.06.2015 09:43

Сацекајте пар дана док Грци потросе то залиха код куце...празна не пуца....него се посла ухватите и прузите колико сте дуги...

ОДГОВОРИТЕ