Posljednja ponuda

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uputio je posljednju ponudu Atini u pokušaju da se postigne dogovor o isplati finansijske pomoći Grčkoj prije isteka današnjeg roka, izjavili su izvori iz EU i Grčke.

Svijet 30.06.2015 | 08:48
Posljednja ponuda

Prema toj ponudi, grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi da pošalje pristanak u pisanoj formi na vrijeme, da bi ministri finansija zemalja evrozone imali vremena da održe vanredan sastanak i potvrde dogovor.

Ipak, malo je naznaka da je Cipras spreman da promijeni stav, nakon što je ranije rekao da su uslovi koje su postavili kreditori "ponižavajući".

Zvaničnik iz Atine rekao je da je Vlada Grčke sa zanimanjem saslušala prijedlog, ali da će Cipras na referendumu 5. jula zaokružiti "Ne". Grci će se tada izjasniti glasanjem o prijedlogu stranih kreditora.

U posljednju ponudu Evropske komisije uvršten je prijedlog Grčke da PDV za hotele bude 13 odsto, a ne 23 odsto, kako je bilo prethodno predviđeno. U ovom trenutku nije poznato da li u dokumentu ima još nekih izmjena.

Ako bi ponuda bila prihvaćena, ministri finansija evrozone mogli bi da usvoje saopštenje u kojem bi rekli da će obećanje iz 2012. godine o produžavanju roka za otplatu zajma, smanjenju kamata i produžavanju moratorijuma na otplatu kamata na zajmove koje je uzela Grčka biti realizovano u oktobru.

Izvori navode da je ponuda uslovljena slanjem pisma na vrijeme iz Atine Junkeru, predsjedniku evrogrupe Jerenu Dijselblomu, njemačkom kancelaru Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Fransoa Olandu, kako bi oni imali vremena da organizuju vanredan sastanak evrogrupe.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rus

30.06.2015 07:08

Bravo Grci svaka vam cast neko mora reci ovoj mafiji Ne!!!!!

ODGOVORITE
Name

Serafim

30.06.2015 07:12

Belosvetski Jevreji imaju problem sa Grcima, jer su udarili na tvrd orah, nije Grk ko Srbin da prodaje svoj narod i drzavu, svaka cast Grckoj sto Evropu pesnicom udara u nos mada je mogu masoni lako gurnuti u rat i zapaliti ceo Balkan, oni bi vec to uradili da nemaju strah da se Rusija ne umesa zbog svojih geopolitickih, vojnih i drugih jakih interesa.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

30.06.2015 08:37

Svaka čast Grcima i premijeru Ciprasu. Održo je lekciju, ovim našim jajarama, kako se vodi država i narod.

ODGOVORITE
Name

gambi

30.06.2015 09:43

Sacekajte par dana dok Grci potrose to zaliha kod kuce...prazna ne puca....nego se posla uhvatite i pruzite koliko ste dugi...

ODGOVORITE