Двије истраге против министарке одбране

Тужилаштво БиХ у овом тренутку проводи двије истраге против Марине Пендеш, актуелне министарке одбране БиХ, осумњичене за различита кривична дјела.

Босна и Херцеговина 30.06.2015 | 07:28
Двије истраге против министарке одбране

Како је то "Независним" потврдио Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, ова институција запримила је неколико сличних предмета против Пендешове.

"У Тужилаштву БиХ има више предмета у којима је госпођа Марина Пендеш у својству пријављеног или осумњиченог лица за казнена дјела злоупотребе положаја или овлаштења (чланак 220. КЗ БиХ) и несавјестан рад у служби (чланак 224. КЗ БиХ). Два предмета су у фази истраге, а остали су у фази пријаве", потврдио је Грубешић.

Како сазнају "Независне" од извора у Тужилаштву БиХ, у овом тренутку против Пендешове постоји чак пет до шест кривичних пријава, двије истраге су у току (једна већа и једна мања), док је неколико истражних радњи у међуврему обустављено.

Једну истрагу, већу и комплекснију, проводи Касим Халилчевић, тужилац Посебног одјељења за организовани криминал и корупцију, али и Општег одјељења.

Овај предмет тиче се злоупотреба у систему јавних набавки, а Пендешова је, наиме, осумњичена да је у вријеме док је била замјеница министра одбране погодовала одређеним компанијама да склопе штетне уговоре по Оружане снаге БиХ, чиме је државни буџет, како је наведено, оштећен за неколико стотина хиљада КМ.

Други истрагу проводи Мирза Хукељић, такође тужилац који истовремено ради у оба ова одјељења, но он, како сазнају, води нешто мањи предмет против министарке одбране, који би могао да буде закључен у току 30 дана.

Сама Пендешова истиче да не зна пуно о истрагама.

"Не значи да је одговорност утврђена самом чињеницом да истрага постоји. С друге стране, ту не смије бити сама замјеница министра. Откада то само замјеница министра доноси одлуке, гдје су други замјеник, министар, државни службеници", пита Пендешова.

Закључује да је сама објава о истрази, на начин како је то недавно урадила ФТВ, "политички мотивисана".

"Наравно да у Министарству одбране поштујемо процедуре и радимо у складу са законом. Али нека свако ради свој посао, као што ја радим свој. Нека се тиме баве институције које треба да се баве, па ћемо видјети", закључује Пендешова.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Витез

30.06.2015 05:55

Само прикачити уз њу још Милојчића,Радмановића,Шпирића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тендерас

30.06.2015 06:18

Ма не би Марина, гдје би она, поред ватре сједити а не огријати се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.06.2015 06:26

Србима нико не ваља не волимо се ни измедју себе. Кад је Карадзиц направио РС ставили смо јеврејку Биљану Плавсиц да разоруза полицију и војску РС онда су досли профитери и ратни пси на власт као сто је био Додик а Србин је за све то гласао е сада плацамо цену. Да су Босњаци на бојном пољу победили понасали би се исто као и сиптари данас не дају ниста сто је српско и са Србима не разговарају ни о цему. Србин победио у последњем рату па се створила Федерација итд.итд па на крају сви суде и затварају само Србе а српски су закони и права испод БиХ институција исто као и попис становниства муцка да се приказе лазно стање посто су Срби у БиХ вецински народ зато нема резултата пописа. Мој Србине имао си дрзаву медјународно признату и изгубио си је својим лудацким одлукама и законима, па сад трпи и робијај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Време је

30.06.2015 07:22

Леци се.

Name

xxxл

30.06.2015 07:45

Сарафим која си ти комад будале,типицан влах.

Name

Ре

30.06.2015 06:57

Засто ово објављујете а дотицна није из СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

01.07.2015 06:28

Добар

Name

Хммм

30.06.2015 07:08

Па стварно Марина дје ти је образ???Од 2003 си замјеник министра ,плата хајде да рачунамо ,са свим додацима око 5000 хиљада КМ,бесплатно гориво,ауто слузбено и за сватове и за сахране...годишње од плате зарадиш 75000 КМ пута 12 година и сад јос оптузница...па стварно си за психијатриско посматрање..хитна смјена јер јос само треба да дигне војску на народ...Мозда ца је спријецити "паметни "замјеници Суљагиц и она наша несреца ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

30.06.2015 12:13

"Хммм", шта се чудиш, има ли иједна сподоба на таквим позицијама која се није тако понашала. Нема!

ОДГОВОРИТЕ