Dvije istrage protiv ministarke odbrane

Tužilaštvo BiH u ovom trenutku provodi dvije istrage protiv Marine Pendeš, aktuelne ministarke odbrane BiH, osumnjičene za različita krivična djela.

Bosna i Hercegovina 30.06.2015 | 07:28
Dvije istrage protiv ministarke odbrane

Kako je to "Nezavisnim" potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, ova institucija zaprimila je nekoliko sličnih predmeta protiv Pendešove.

"U Tužilaštvu BiH ima više predmeta u kojima je gospođa Marina Pendeš u svojstvu prijavljenog ili osumnjičenog lica za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (članak 220. KZ BiH) i nesavjestan rad u službi (članak 224. KZ BiH). Dva predmeta su u fazi istrage, a ostali su u fazi prijave", potvrdio je Grubešić.

Kako saznaju "Nezavisne" od izvora u Tužilaštvu BiH, u ovom trenutku protiv Pendešove postoji čak pet do šest krivičnih prijava, dvije istrage su u toku (jedna veća i jedna manja), dok je nekoliko istražnih radnji u međuvremu obustavljeno.

Jednu istragu, veću i kompleksniju, provodi Kasim Halilčević, tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, ali i Opšteg odjeljenja.

Ovaj predmet tiče se zloupotreba u sistemu javnih nabavki, a Pendešova je, naime, osumnjičena da je u vrijeme dok je bila zamjenica ministra odbrane pogodovala određenim kompanijama da sklope štetne ugovore po Oružane snage BiH, čime je državni budžet, kako je navedeno, oštećen za nekoliko stotina hiljada KM.

Drugi istragu provodi Mirza Hukeljić, takođe tužilac koji istovremeno radi u oba ova odjeljenja, no on, kako saznaju, vodi nešto manji predmet protiv ministarke odbrane, koji bi mogao da bude zaključen u toku 30 dana.

Sama Pendešova ističe da ne zna puno o istragama.

"Ne znači da je odgovornost utvrđena samom činjenicom da istraga postoji. S druge strane, tu ne smije biti sama zamjenica ministra. Otkada to samo zamjenica ministra donosi odluke, gdje su drugi zamjenik, ministar, državni službenici", pita Pendešova.

Zaključuje da je sama objava o istrazi, na način kako je to nedavno uradila FTV, "politički motivisana".

"Naravno da u Ministarstvu odbrane poštujemo procedure i radimo u skladu sa zakonom. Ali neka svako radi svoj posao, kao što ja radim svoj. Neka se time bave institucije koje treba da se bave, pa ćemo vidjeti", zaključuje Pendešova.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vitez

30.06.2015 05:55

Samo prikačiti uz nju još Milojčića,Radmanovića,Špirića.

ODGOVORITE
Name

Tenderas

30.06.2015 06:18

Ma ne bi Marina, gdje bi ona, pored vatre sjediti a ne ogrijati se?

ODGOVORITE
Name

Serafim

30.06.2015 06:26

Srbima niko ne valja ne volimo se ni izmedju sebe. Kad je Karadzic napravio RS stavili smo jevrejku Biljanu Plavsic da razoruza policiju i vojsku RS onda su dosli profiteri i ratni psi na vlast kao sto je bio Dodik a Srbin je za sve to glasao e sada placamo cenu. Da su Bosnjaci na bojnom polju pobedili ponasali bi se isto kao i siptari danas ne daju nista sto je srpsko i sa Srbima ne razgovaraju ni o cemu. Srbin pobedio u poslednjem ratu pa se stvorila Federacija itd.itd pa na kraju svi sude i zatvaraju samo Srbe a srpski su zakoni i prava ispod BiH institucija isto kao i popis stanovnistva mucka da se prikaze lazno stanje posto su Srbi u BiH vecinski narod zato nema rezultata popisa. Moj Srbine imao si drzavu medjunarodno priznatu i izgubio si je svojim ludackim odlukama i zakonima, pa sad trpi i robijaj.

ODGOVORITE
Name

Vreme je

30.06.2015 07:22

Leci se.

Name

xxxl

30.06.2015 07:45

Sarafim koja si ti komad budale,tipican vlah.

Name

Re

30.06.2015 06:57

Zasto ovo objavljujete a doticna nije iz SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Bole

01.07.2015 06:28

Dobar

Name

Hmmm

30.06.2015 07:08

Pa stvarno Marina dje ti je obraz???Od 2003 si zamjenik ministra ,plata hajde da računamo ,sa svim dodacima oko 5000 hiljada KM,besplatno gorivo,auto sluzbeno i za svatove i za sahrane...godišnje od plate zaradiš 75000 KM puta 12 godina i sad jos optuznica...pa stvarno si za psihijatrisko posmatranje..hitna smjena jer jos samo treba da digne vojsku na narod...Mozda ca je sprijeciti "pametni "zamjenici Suljagic i ona naša nesreca ?!

ODGOVORITE
Name

radnik

30.06.2015 12:13

"Hmmm", šta se čudiš, ima li ijedna spodoba na takvim pozicijama koja se nije tako ponašala. Nema!

ODGOVORITE