Почела изградња гасовода Снага Сибира

У Кини је званично почела изградња кинеског дела источне маршруте гасовода Снага Сибира, којим ће бити транспортован гас из Русије, а на свечаности је преко видео-везе учествовао и руски премијер Дмитриј Медведев.

Свијет 29.06.2015 | 19:50
Почела изградња гасовода Снага Сибира

У церемонији, на којој је симболично заварен први спој заједничког гасовода, учествовао је преко видео везе и руски премијер Дмитриј Медведев.

Потпредседник Државног савета Кине, Џанг Гаоли, рекао је том приликом да такви велики пројекти "чине озбиљну материјалну основу за унапређење свестраног стратешког партнерства између Русије и Кине, за друштвени и економски напредак наших земаља и народа".

Он је додао да је руско-кинеска сарадње значи још низ великих пројеката, посебно у области енергетике и транспорта, као што је градња железничке пруге за возове великих брзина Москва-Казањ.

Полагање цеви за гасовод почиње у граду Хејхе на руско-кинеској граници у североисточној Кини. У том месту које се налази наспрам руског села Благовешћенска данас је направљен први вар будућег кинеског дела гасовода, који је планиран да се гради до мегаполиса Шангај.

Наставак сарадње Русије и Кине у енергетици
Русија и Кина ће наставити сарадњу у енергетици, укључујући и нуклеарну, рекао је Медведев приликом свечаности почетка градње источне маршруте гасовода Снага Сибира.

Гаспром и кинески ЦНПЦ су прошле године потписали споразум о транспорту гаса источном рутом. Споразум је закључен на 30 година и предвиђа испоруку 38 милијарди кубика руског гаса. Источна маршрута предвиђа испоруку из Јукутских и Иркутских налазишта магистралним гасоводом Снага Сибира.

У мају ове године Русија и Кина су потписале споразум о оквирним условима испоруке гаса у Кину западном маршрутом. Сада две стране треба да припреме и закључе уговор.

Западна маршрута предвиђа испоруку Кини гаса са налазишта у Западном Сибиру у обиму 30 милијарди кубних метара годишње, са могућим повећењам на 100 милијарди кубика годишње. Предвиђена дужина маршруте је 2.700 километара.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

29.06.2015 18:28

Као Берлускони у посјети код Путина бас у Сибиру.Ватикан послао извидницу да макар мало сними Сибир.

ОДГОВОРИТЕ