Počela izgradnja gasovoda Snaga Sibira

U Kini je zvanično počela izgradnja kineskog dela istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira, kojim će biti transportovan gas iz Rusije, a na svečanosti je preko video-veze učestvovao i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Svijet 29.06.2015 | 19:50
Počela izgradnja gasovoda Snaga Sibira

U ceremoniji, na kojoj je simbolično zavaren prvi spoj zajedničkog gasovoda, učestvovao je preko video veze i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Potpredsednik Državnog saveta Kine, Džang Gaoli, rekao je tom prilikom da takvi veliki projekti "čine ozbiljnu materijalnu osnovu za unapređenje svestranog strateškog partnerstva između Rusije i Kine, za društveni i ekonomski napredak naših zemalja i naroda".

On je dodao da je rusko-kineska saradnje znači još niz velikih projekata, posebno u oblasti energetike i transporta, kao što je gradnja železničke pruge za vozove velikih brzina Moskva-Kazanj.

Polaganje cevi za gasovod počinje u gradu Hejhe na rusko-kineskoj granici u severoistočnoj Kini. U tom mestu koje se nalazi naspram ruskog sela Blagovešćenska danas je napravljen prvi var budućeg kineskog dela gasovoda, koji je planiran da se gradi do megapolisa Šangaj.

Nastavak saradnje Rusije i Kine u energetici
Rusija i Kina će nastaviti saradnju u energetici, uključujući i nuklearnu, rekao je Medvedev prilikom svečanosti početka gradnje istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira.

Gasprom i kineski CNPC su prošle godine potpisali sporazum o transportu gasa istočnom rutom. Sporazum je zaključen na 30 godina i predviđa isporuku 38 milijardi kubika ruskog gasa. Istočna maršruta predviđa isporuku iz Jukutskih i Irkutskih nalazišta magistralnim gasovodom Snaga Sibira.

U maju ove godine Rusija i Kina su potpisale sporazum o okvirnim uslovima isporuke gasa u Kinu zapadnom maršrutom. Sada dve strane treba da pripreme i zaključe ugovor.

Zapadna maršruta predviđa isporuku Kini gasa sa nalazišta u Zapadnom Sibiru u obimu 30 milijardi kubnih metara godišnje, sa mogućim povećenjam na 100 milijardi kubika godišnje. Predviđena dužina maršrute je 2.700 kilometara.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

29.06.2015 18:28

Kao Berluskoni u posjeti kod Putina bas u Sibiru.Vatikan poslao izvidnicu da makar malo snimi Sibir.

ODGOVORITE