Грчка данас као Сарајево 1914. године

Прије 101 годину, пуцњи у Сарајеву потресли су Европу, а ипак мало је ко слутио да ће шест седмица послије Стари континент горјети у рату. Да ли смо поново свједоци новог атентата, овога пута у Грчкој?

Свијет 29.06.2015 | 09:48
Грчка данас као Сарајево 1914. године

Енглески угледни лист Гардиан користи Сарајевски атентат као упозорење на потенцијалне посљедице најављеног грчког референдума о предложеном кредиту који би овој земљи требао помоћи у излазу из кризе.

Европа се још може надати да референдум којег је за сљедећу недјељу најавио грчки премијер Алексис Ципрас неће успјети, пише Гардиан који упозорава да би позитиван исход значио несигурну будућност за сам еуро.

Енглески лист пише како су предлагачи кредитног уговора са Грчком Кристин Лагард из ММФ-а, Жан-Клод Јункер из Европске комисије и Марио Драгхи из Европске централне банке, највјероватније погријешили у претпоставци да ће Ципрас лако пристати на приједлог кредита по принципу "узми или остави".

Укратко, уколико Грчка "оде", са њом нестаје идеја еура. Свака сљедећа држава која наиђе на проблеме сличне атинским моћи ће се позвати на рјешење које је ових дана изабрала Грчка.

"Многи ће рећи да је Грчка мала и неважна земља те да заједничка европска валута има пуно боље одбрамбене механизме него што их је имала за вријеме проблема 2012. године. Ипак, дипломате водећих европских држава имале су слично погрешно гледиште у јуну 1914. године", закључује Гардиан.

У уторак истиче рок који је ММФ поставио Атини, а који се тиче исплате 1,6 милијарди еура. Истога дана истиче и финансијска помоћ Грчкој, а већ данас банке су у овој држави затворене како би се спријечило масовно повлачење новца.

Извор: Клиx

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Серафим

29.06.2015 07:58

Преко Грцке су Јевреји сав Балкан опљацкали али овога пута су ударили на тврд орах. Грцка је кицма Балкана ако сломе Грке потаманице све православце на Балкану, али заборављају на РУСЕ који це стати са нуклеарним главама у заститу Грцке и Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

29.06.2015 08:25

Тако је у праву си.

Name

Мики

29.06.2015 08:42

Серфим, има сколе и послије основне. Требао си наставити, па не би био тако глуп и затуцан као сто си данас.

Name

Еу

29.06.2015 08:45

Какве ти глупости писес. Овдје није у питању ратно стање него економско а ти си мислима изгледа близе рату него миру. Нема рата висе готово је сада је економија умјесто атомске бомбе али вама је то теско схватимо посто би ви само ратовали.

Name

ВРС РВИ

29.06.2015 09:42

Није Ципрас толико наиван да нема другу алтернативу. Није он без разлога ишао на разговоре са Путином. Сада се воде економски ратови а нуклеарни пројектили служе само као задње рјешење и добру преговарачку позицију. Нису се без разлога жалили да Путин хоће да развали ЕУ. Изгледа да је почео.

Name

Цезар

29.06.2015 08:03

Вријеме је да додје до промјена. Доста је врхушка из Брисела тужила и судила. Све државе источне и јужне Европе су уништене у потпуности. Не само да им је уништена економија него је све у тим државама изврнуто наопако. Уништен је систем вриједности, морал. "ЕУ" идеја је била атомска бомба за све те државе. Грчка је прва а иду и многе остале: Мадјарска, Бугарска, Румунија, Словачка, Шпанија,...Све то се одигравало у амбијенту потпуне глобализације односно либеризације тржишта, на глобалном нивоу. Велике рибе су појеле мале у једном залогају. Да би те државе опстале, те "државе" морају поново бити државе са свим својим овлаштењима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврко

29.06.2015 08:30

Само Клиx мозе овако глупо повезати ове догадјаје.Заборављају да је Сафет Исовиц написао пјесму о Гаврилу Принципу и пјевао је пуним срцем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.06.2015 08:33

ТО НИКАДА НЕЦЕ БИТИ. ДА РУСИЈА ЗА НЕКОГА РАТУЈЕ.РУСИ ИДУ САМО ЗА ИНТЕРЕС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

29.06.2015 08:44

Ваљда це неко успјети и Русе спријецити (ако поцну сијати атомске), није то бас тако једноставно, главе морају бити усијане а сад је потребно разборито размисљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о цему

29.06.2015 08:50

О цему ти прицас мајке ти!!!???Какве имају везе православци са економском кризом Грцке и нуклеарне бомбе Русије.Драго дијете мозес ти висе потросити него сто зарадис и хоце ли ти ко дати дзабе хљеб,а ти сиједи цитав дан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2015 08:53

Те дрзаве да би биле дрзаве требају радити,а не по оном насем староме најбоље је када проде дан на послу, а ја ниста нисам урадио. Ето засто су пропале те земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гамби..ресафилм

29.06.2015 11:37

...и ста онда мислис ови одговоре атомским..и онда нема висе бас ницега...ни руса ни амера..и то све це да ризикују ради гтка или срба

ОДГОВОРИТЕ