Grčka danas kao Sarajevo 1914. godine

Prije 101 godinu, pucnji u Sarajevu potresli su Evropu, a ipak malo je ko slutio da će šest sedmica poslije Stari kontinent gorjeti u ratu. Da li smo ponovo svjedoci novog atentata, ovoga puta u Grčkoj?

Svijet 29.06.2015 | 09:48
Grčka danas kao Sarajevo 1914. godine

Engleski ugledni list Gardian koristi Sarajevski atentat kao upozorenje na potencijalne posljedice najavljenog grčkog referenduma o predloženom kreditu koji bi ovoj zemlji trebao pomoći u izlazu iz krize.

Evropa se još može nadati da referendum kojeg je za sljedeću nedjelju najavio grčki premijer Aleksis Cipras neće uspjeti, piše Gardian koji upozorava da bi pozitivan ishod značio nesigurnu budućnost za sam euro.

Engleski list piše kako su predlagači kreditnog ugovora sa Grčkom Kristin Lagard iz MMF-a, Žan-Klod Junker iz Evropske komisije i Mario Draghi iz Evropske centralne banke, najvjerovatnije pogriješili u pretpostavci da će Cipras lako pristati na prijedlog kredita po principu "uzmi ili ostavi".

Ukratko, ukoliko Grčka "ode", sa njom nestaje ideja eura. Svaka sljedeća država koja naiđe na probleme slične atinskim moći će se pozvati na rješenje koje je ovih dana izabrala Grčka.

"Mnogi će reći da je Grčka mala i nevažna zemlja te da zajednička evropska valuta ima puno bolje odbrambene mehanizme nego što ih je imala za vrijeme problema 2012. godine. Ipak, diplomate vodećih evropskih država imale su slično pogrešno gledište u junu 1914. godine", zaključuje Gardian.

U utorak ističe rok koji je MMF postavio Atini, a koji se tiče isplate 1,6 milijardi eura. Istoga dana ističe i finansijska pomoć Grčkoj, a već danas banke su u ovoj državi zatvorene kako bi se spriječilo masovno povlačenje novca.

Izvor: Klix

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Serafim

29.06.2015 07:58

Preko Grcke su Jevreji sav Balkan opljackali ali ovoga puta su udarili na tvrd orah. Grcka je kicma Balkana ako slome Grke potamanice sve pravoslavce na Balkanu, ali zaboravljaju na RUSE koji ce stati sa nuklearnim glavama u zastitu Grcke i Srbije.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

29.06.2015 08:25

Tako je u pravu si.

Name

Miki

29.06.2015 08:42

Serfim, ima skole i poslije osnovne. Trebao si nastaviti, pa ne bi bio tako glup i zatucan kao sto si danas.

Name

Eu

29.06.2015 08:45

Kakve ti gluposti pises. Ovdje nije u pitanju ratno stanje nego ekonomsko a ti si mislima izgleda blize ratu nego miru. Nema rata vise gotovo je sada je ekonomija umjesto atomske bombe ali vama je to tesko shvatimo posto bi vi samo ratovali.

Name

VRS RVI

29.06.2015 09:42

Nije Cipras toliko naivan da nema drugu alternativu. Nije on bez razloga išao na razgovore sa Putinom. Sada se vode ekonomski ratovi a nuklearni projektili služe samo kao zadnje rješenje i dobru pregovaračku poziciju. Nisu se bez razloga žalili da Putin hoće da razvali EU. Izgleda da je počeo.

Name

Cezar

29.06.2015 08:03

Vrijeme je da dodje do promjena. Dosta je vrhuška iz Brisela tužila i sudila. Sve države istočne i južne Evrope su uništene u potpunosti. Ne samo da im je uništena ekonomija nego je sve u tim državama izvrnuto naopako. Uništen je sistem vrijednosti, moral. "EU" ideja je bila atomska bomba za sve te države. Grčka je prva a idu i mnoge ostale: Madjarska, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Španija,...Sve to se odigravalo u ambijentu potpune globalizacije odnosno liberizacije tržišta, na globalnom nivou. Velike ribe su pojele male u jednom zalogaju. Da bi te države opstale, te "države" moraju ponovo biti države sa svim svojim ovlaštenjima.

ODGOVORITE
Name

Cvrko

29.06.2015 08:30

Samo Klix moze ovako glupo povezati ove dogadjaje.Zaboravljaju da je Safet Isovic napisao pjesmu o Gavrilu Principu i pjevao je punim srcem!

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.06.2015 08:33

TO NIKADA NECE BITI. DA RUSIJA ZA NEKOGA RATUJE.RUSI IDU SAMO ZA INTERES.

ODGOVORITE
Name

Dodano

29.06.2015 08:44

Valjda ce neko uspjeti i Ruse sprijeciti (ako pocnu sijati atomske), nije to bas tako jednostavno, glave moraju biti usijane a sad je potrebno razborito razmisljanje.

ODGOVORITE
Name

o cemu

29.06.2015 08:50

O cemu ti pricas majke ti!!!???Kakve imaju veze pravoslavci sa ekonomskom krizom Grcke i nuklearne bombe Rusije.Drago dijete mozes ti vise potrositi nego sto zaradis i hoce li ti ko dati dzabe hljeb,a ti sijedi citav dan?

ODGOVORITE
Name

re

29.06.2015 08:53

Te drzave da bi bile drzave trebaju raditi,a ne po onom nasem starome najbolje je kada prode dan na poslu, a ja nista nisam uradio. Eto zasto su propale te zemlje.

ODGOVORITE
Name

gambi..resafilm

29.06.2015 11:37

...i sta onda mislis ovi odgovore atomskim..i onda nema vise bas nicega...ni rusa ni amera..i to sve ce da rizikuju radi gtka ili srba

ODGOVORITE