Србац: Сјећање на погинуле мјештане

Представници општинске и мјесне борачке организације, родбина и други градјани Мјесне заједнице Бајинци, поводом Видовдана, сеоске славе, данас су одали пошту деветорици погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села. Положени су вијенци и цвијеће на реконструисаном Спомен обиљежју, а парастос су служили свештеници Младен Продановић и Славко Дебељак.

Република Српска 28.06.2015 | 19:52
Србац: Сјећање на погинуле мјештане

Предсједник Мјесне борачке организације Бајинци, Боро Секулић нагласио је да је ово традиционално окупљање сабораца и мјештана прилика и обавеза да се не забораве они који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Он се захвалио Општини и Општинској борачкој организацији, као неким фирмама и градјанима који су помогли да се обнови Спомен обиљежје погинулим борцима, које убудуће мора бити брига свих.

Видовдански сабор у Бајинцима био је у знаку бројних садржаја, културног, спортског и забавног карактера.
Након свете литургије у храму великомученика Кнеза Лазара Косовског, на стадиону Мала Греда, уприличени су фудбалске утакмице младих и старих селекција из србачке и сусједних општина.

У организацији мјесног Коњичког клуба „Неаполитано“, приредјена је смотра запрега и фијакера, којима су се, на општу радост, возили најмладји учесници ове манифестације.Демонстрирано је дресурно јахање у оквиру 2. кола Купа Републике Српске.

Некада је у Бајинцима и селима Лијевча поља готово свако домаћинство имало коње, а данас је то ријеткост, па за младе појава фијакера и јахача представља, нажалост, праву атракцију – каже предсједник Коњичког савеза Републике Српске Бојан Угрен.

Он наглашава да оваквим смотрама савез жели да афирмише држање коња и љубав према овим племенитим животињама.

Десетак домаћица из Бајинаца и околних села приредиле су продајну изложбу својих рукотворина, а вечерас ће се посјетиоцима представити и чланови културно-умјетничких друштава Младост“ из Разбоја, „Мотајички вук“ из Ситнеша и „Бели андјео“ из Српца .

Покровитељ Видовданског сабора у Бајинцима је општина Србац, а организатори мјештани, Фудбалски клуб „Младост“ и Коњички клуб „Неаполитано“ из Бајинаца.

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

етнолог

28.06.2015 15:02

Што висе традиције утом висе дрзавности Српске .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

28.06.2015 16:16

супер има вас 33 на обиљезавању