Srbac: Sjećanje na poginule mještane

Predstavnici opštinske i mjesne boračke organizacije, rodbina i drugi gradjani Mjesne zajednice Bajinci, povodom Vidovdana, seoske slave, danas su odali poštu devetorici poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog sela. Položeni su vijenci i cvijeće na rekonstruisanom Spomen obilježju, a parastos su služili sveštenici Mladen Prodanović i Slavko Debeljak.

Republika Srpska 28.06.2015 | 19:52
Srbac: Sjećanje na poginule mještane

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Bajinci, Boro Sekulić naglasio je da je ovo tradicionalno okupljanje saboraca i mještana prilika i obaveza da se ne zaborave oni koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

On se zahvalio Opštini i Opštinskoj boračkoj organizaciji, kao nekim firmama i gradjanima koji su pomogli da se obnovi Spomen obilježje poginulim borcima, koje ubuduće mora biti briga svih.

Vidovdanski sabor u Bajincima bio je u znaku brojnih sadržaja, kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera.
Nakon svete liturgije u hramu velikomučenika Kneza Lazara Kosovskog, na stadionu Mala Greda, upriličeni su fudbalske utakmice mladih i starih selekcija iz srbačke i susjednih opština.

U organizaciji mjesnog Konjičkog kluba „Neapolitano“, priredjena je smotra zaprega i fijakera, kojima su se, na opštu radost, vozili najmladji učesnici ove manifestacije.Demonstrirano je dresurno jahanje u okviru 2. kola Kupa Republike Srpske.

Nekada je u Bajincima i selima Lijevča polja gotovo svako domaćinstvo imalo konje, a danas je to rijetkost, pa za mlade pojava fijakera i jahača predstavlja, nažalost, pravu atrakciju – kaže predsjednik Konjičkog saveza Republike Srpske Bojan Ugren.

On naglašava da ovakvim smotrama savez želi da afirmiše držanje konja i ljubav prema ovim plemenitim životinjama.

Desetak domaćica iz Bajinaca i okolnih sela priredile su prodajnu izložbu svojih rukotvorina, a večeras će se posjetiocima predstaviti i članovi kulturno-umjetničkih društava Mladost“ iz Razboja, „Motajički vuk“ iz Sitneša i „Beli andjeo“ iz Srpca .

Pokrovitelj Vidovdanskog sabora u Bajincima je opština Srbac, a organizatori mještani, Fudbalski klub „Mladost“ i Konjički klub „Neapolitano“ iz Bajinaca.

S. K.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

etnolog

28.06.2015 15:02

Što vise tradicije utom vise drzavnosti Srpske .

ODGOVORITE
Name

Bravo

28.06.2015 16:16

super ima vas 33 na obiljezavanju