Истрага о ревизорским извјештајима

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у периоду од оснивања Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске до данас поступало по укупно 77 извјештаја те службе у којима је изражено негативно мишљење на рад контролисаних субјеката.

Република Српска 28.06.2015 | 19:58
Истрага о ревизорским извјештајима

Тренутно се у раду организационих јединица Министарства налази 17 предмета који се односе на негативне ревизорске извјештаје. Предузимајући мјере и радње из своје надлежности по наведеним извјештајима Главне службе за ревизију, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је надлежним тужилаштвима поднијело 87 извјештаја о учињеним кривичним дјелима против укупно 169 особа, због извршених 128 кривичних дјела.

У структури пријављених кривичних дјела најзаступљенија су дјела „злоупотреба службеног положаја или овлаштења“, затим „несавјесно привредно пословање, „злоупотреба овлаштења у привреди“ и „несавјестан рад у служби“.

Такођер, поступајући по негативним извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, Министарство унутрашњих послова је надлежним тужилаштвима доставило и 32 извјештаја о прикупљеним обавјештењима, без квалификације кривичног дјела.

Из Министарства унутрашњих послова РС-а, су на питање посланика СРС РС Миланка Михајлице, одговорили и да по захтјеву и под надзором надлежних тужилаштава, предузимају мјере и радње из своје надлежности у вези са пословањем „Бобар банке“ а.д. Бијељина, „Балкан инвестмент банке“ а.д. Бања Лука и Фабрике глинице „Бирач“ а.д. Зворник, те у вези са приватизацијом државног капитала у Робној кући „Боска“ а.д. Бања Лука.

Посланик СРС РС Миланко Михајлица је још у мају затражио одговор од ентитетске полиције о томе шта је урађено поводом негативних ревизорских извјештаја које је Главна служба за ревизију јавног сектора у Републици Српској сачинила од свог оснивања, а односе се на министарства, јавна предузећа, фондове, агенције, управе, општине и градове за цијели овај период, укључујући и за Бобар Банку и Бобар осигурање, Балкан инвестмент банку, Бирач и приватизацију „Боске“.

(Фена)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МУП-овац БЛ

28.06.2015 11:50

Најкорумпиранија институција у држави је МУП. Високи функционери МУП-а су задужени да криминал прикривају а не да га откривају. Ако се деси нека истрага уперена против политичара то је наручено из политичке гарнитуре јер се тај откинуо од контроле централне власти. Закон се спроводи само над биједом и сиротињом. РС је опљачкана на милионе и милијарде али о томе нико не смије да зуцне у МУП-у. У одељењима за привредни криминал истраге тапкају у мјесту. Ово је само код нас могуће да се деси милионска пљачка једне Бобар банке и из ње украду десетине милиона КМ а да полицијски функционери са тог подручја преживе опстанак на тим функцијама. Кадрови у МУП-у се постављају по политичкој линији а не према стручности и искуству. Имате инспекторе који раде у одељењима за спречавање привредног криминала а имају завршену Вишу музичку школу, и што је најгоре такве подобнике нико не може да смијени јер их као нестручан кадар а изузетно подобан штити политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП

28.06.2015 13:07

Тачна све и једна ријеч.

Name

Игор

28.06.2015 11:56

Па гдје запело ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.06.2015 12:40

АМА ЉУДИ ТО СЕ У НАРОДУ ЗОВЕ "ТРАЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН"... ТВРДИМ ДА ЈЕ ОДГОВОРНОСТ НА ТУЖИОЦИМА КОЈИ СЈЕДЕ И "МУТЕ", А ПОЛИЦАЈЦИ МОРАЈУ ДА СЛУСАЈУ ТУЖИОЦА... ПОЛИЦИЈСКИ ШЕФОВИ И ОКРУЖНИ ТУЖИОЦИ И ОНАЈ "СПЕЦИЈАЛНИ" МИСЛИМ ТУЖИЛАЦ СУ НАЈОДГОВОРНИЈИ ... АЛИ ТО ЊИХ НИЈЕ БРИГА... ОГРАДИЛИ СУ СЕ "ЗАКОНСКИМ ОГРАДАМА" И КАД ПАДНЕ ОВА ВЛАСТ, А СИГУРНО ИМА ТО ДА СЕ ДЕСИ... (НЕ ЗБОГ НАС НЕГО ЗБОГ РУСА, УКРАЈИНЕ И ГРКА), ОВИ САДАСЊИ ПОЛИЦИЈСКИ СЕФОВИ ЦЕ У "ПЕМЗИЈУ", А ТУЖИОЦИ У АДВОКАТЕ... ТО ЈЕ ТО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЗАИК

28.06.2015 12:44

Позивам новинаре који се баве истразивацким новинарством да поровјере лик и дјело Радомира Раде Домузина нацелника Управе крим полиције,,_МУП РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

28.06.2015 18:25

Има јос криминалаца у МУП-у само нема ко да покреце истраге.

Name

инспектор

28.06.2015 13:08

Нема истрага тамо гдје Режим има интереса/где су криминал починили Режимови кадрови. Ја сам послао документовану пријаву са понудом сведока, али МУП ништа није подузео, јер је у спрези са Режимом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

28.06.2015 13:09

Сви они ће одговарати за прикривање организованог криминала - што је саучесништво - само да се промијени власт. Они не куже шта је домократија. Данас јеси на позицији, чини ти се цијели свијет је твој, можеш да радиш шта хоћеш, а сутра ујутро више ниси...Додје неко други па ти стави лисице на руке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стручњак

28.06.2015 18:13

У састав ревизорске комисије треба ући стручњак из одређене области, као нпр. вјештак којег одређује суд за одређену област, а не само економисти који прегледају само рачуноводствене књиге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСА

28.06.2015 19:52

Ето због таквих ствари Додик хоће референдум да се одбаци дјеловање Суда и тужилаштва БиХ...Лакше му је утицати на корумпирано тужилаштво РС... Зато нас трује којекаквим глупостима само да би дошао до свог циља и прошао некажњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

28.06.2015 22:07

Људи заборављају или неце да схвате, да је све пролазно, да се коло окреце, да сад си на врху а брзо стигао на дно. Ова садасња гарнитура на власти, у свим институцијама мисле да це то трајати вјецно- не неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

29.06.2015 06:09

Пола МУП-а треба укинути (оне у цивилу), оставити униформисану полицију, а тузиоци нека цитају новине и поступају по новинским натписима. Висе би се урадило тако него ово сад, ови у цивилу сазнају, оду и уцјене цовјека, узму паре за себе и ту је крај..

ОДГОВОРИТЕ