Шел трага за нафом у Федерацији БиХ

Тренутне активности везане за истраживања у вези са нафтом и плином у БиХ односе се на подручје од Велике Кладуше до Неума, потврђено у Федералном министарству енергије, рударства и индустрије.

Босна и Херцеговина 27.06.2015 | 21:23
Шел трага за нафом у Федерацији БиХ

Како се сазнаје, за подручје сјеверне Босне и Херцеговине, на којем је могуће да има нафте и плина, интерес су изразиле компаније из Америке, Канаде, Аустралије и Турске.

"Истраживања везана за нафту и плин у ФБиХ могу почети након потписивања уговора о концесији са нафтном компанијом Шел. У складу са законом предвиђеном процедуром, процјена је да би се уговор могао потписати до краја 2015. године. Након потписивања уговора о концесији слиједи израда Пројекта истраживања који верификује Федерално министарство енергије, рударства и индустрије", рекла је Самра Кадрибеговић, шефица Кабинета у Федералном министарству енергије, рударства и индустрије.

Истакла је да се прве истражне бушотине могу очекивати крајем 2016. године.

"С обзиром на чињеницу да су нафтно-геолошка истраживања веома скупа и ризична, додјела концесије је једини за Федерацију БиХ прихватљив начин проналаска економски интересантних налазишта овог веома важног енергетског ресурса", додала је Кадрибеговић.

Проналазак нафте био би од великог значаја за БиХ, поготово ако би се дошло до економски интересантних налазишта.

"Изведена истраживања ће дати податке о постојању подземних вода и других минералних сировина те процјену опасности од земљотреса. Истраживање нафте би било важно и због обуке стручног кадра из области геологије и рударства. Такође, у случају проналаска економски интересантног лежишта нафте и плина покренуће се изградња инфраструктурних објеката (гасовода, нафтовода, терминала), што ће имати утицаја на повећање запошљавања, дакле осигураће се сигурно снабдијевање тржишта Федерације БиХ овим важним енергентом. Исто тако осигураће се средства за геолошка истраживања која су од интереса за Федерацију БиХ", закључила је Кадрибеговић.

(Кликс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Градјанин

27.06.2015 19:26

Само ви покупите ста зелите, онако као да је васе ( нпр. Као на Косову) а ми цемо само да гледамо са стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пара нема..

27.06.2015 19:28

Истразивана која могу донијети стотине милиона зараде а мозда и милијарде су скупа а није скупо финансирање курвалука у дрзавним институцијама? Знамо сви добро ста се ради и како насе будзетлије испуњавају дан не радеци ниста осим флертујуци и цекајуци тренутке за опустање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

27.06.2015 19:30

Зна се гдје има нафте Семберија Посавина,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

27.06.2015 19:55

Где муслимани ту и нафта а Баја прица како РС мозе сама. Ако открију нафту мозда це Федерација сама да се одвоји засто да не, бице као Кувајт а Ми цемо цекати Руске кредите да опстане РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам

28.06.2015 03:49

Сад це се Миле Баке и Цова удрузит јер они знају како профит направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумица

28.06.2015 06:45

НАЦИЦЕ ЈЕ КО И НАСИ У ЈАЈЦУ ИЗНАД СУМИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руда

28.06.2015 07:48

Најбоље им је да оду код Змаја у Сипово,тамо це сигурно пронаци сто тразе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

28.06.2015 08:55

Људи моји није у реду да тразе нафту у Федерацији, а ста це Баја са својим налазистима??

ОДГОВОРИТЕ