Еврозона: Грчкој нема продужетка помоћи

Министри финансија еврозоне одбили су данас да продуже програм помоћи Грчкој послије рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о приједлозима кредитора.

Свијет 27.06.2015 | 18:49
Еврозона: Грчкој нема продужетка помоћи

Министри су "одбацили продужење програма помоћи" на састанку у Бриселу, неколико сати пошто је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да ће 5. јула одржати референдум о понудама кредитора, пренио је АФП.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис најавио је да ће на данашњем хитном састанку еврогрупе у Бриселу затражити одлагање одлуке Атине о понуђеном пакету спаса на пар недјеља, како би она (одлука) била усклађена са резултатима референдума.

Он је рекао и да је влада у Атини опредељена за спровођење у дјело исхода референдума о условима из пакета помоћи које су понудили међународни кредитори, као и за брзо постизање споразума са повјериоцима који би био у духу резултата гласања на референдуму.

Грчки премијер Алексис Ципрас одбацио је јуче приједлог повјерилаца за петомјесечно продужење актуелног програма кредитне помоћи, у износу од 12 милијарди евра, у замјену за спровођење низа реформи, и рано јутрос, послије састанка владе у Атини, позвао је на одржавање референдума 5. јула поводом те понуде међународних кредитора.

Грчка влада је поручила да не може да прихвати тражене реформе јер би оне привреду оставиле у рецесији, а понуђени новац не би био довољан да отклони проблеме.

Варуфакис је рекао Ројтерсу и да плаћање дуга Међународном монетарном фонду 30. јуна зависи од флексибилности кредитора и да ће тражити од Европске уније да врати 1,9 милијарди евра профита на име грчких државних обвезница које су у поједу Европске централне банке, како би Атина платила дуг ММФ-у.

Грчки министар је додао да грчке банке морају остати отворене током прелазног периода док не буде донета одлука о пакету помоћи кредитора и да је улога централне банке да то обезбједи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лапсус Лингуае

27.06.2015 17:16

Почетак краја овакве ЕУ. У ЕУ могу можда бити само Француска, Њемачка, Белгија, Аустрија, Швицарска,Холандија, Данска, Шведска и Норвешка. Ове су земље економски компатибилне. А и истих су радних навика. Слични су и у неким другим стварима. Велика Британија би такодје могла бити члан али они неће остати у ЕУ из других разлога. Остало све нема ту шта да тражи. Чак ни Италија, ни Шпанија ни Ирска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Немоци моја

27.06.2015 18:04

Кад си дузан онда си полуроб.А до роба правог није далеко.Похапсити бивсе који су вас овдје довели,стрпати их у затвор ,њихова конта олесити па онда прихватити страни новац који јос фали.Милијарде еура су бивси слозили на своје рацуне на дјецу и сад цуте и цекају да све продје.Ја бих им дао да цекају ал у апсани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грчки пост

27.06.2015 18:51

Боље им је да раскрсте с ММФ-ом. То су гуликоже које разваљују читаве државе. Користе најмоћније оружје - НОВАЦ! нема оптужби за геноцид, нема доказа, једноставно те навуку на рату. Грчка треба да се окрене неком другом а посебно сама да враћа тај дуг. Почиње пост. Дуг бар двије деценије.

ОДГОВОРИТЕ