Evrozona: Grčkoj nema produžetka pomoći

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj poslije roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o prijedlozima kreditora.

Svijet 27.06.2015 | 18:49
Evrozona: Grčkoj nema produžetka pomoći

Ministri su "odbacili produženje programa pomoći" na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, prenio je AFP.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedjelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredeljena za sprovođenje u djelo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa povjeriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče prijedlog povjerilaca za petomjesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamjenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, poslije sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da otkloni probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u pojedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbjedi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lapsus Linguae

27.06.2015 17:16

Početak kraja ovakve EU. U EU mogu možda biti samo Francuska, Njemačka, Belgija, Austrija, Švicarska,Holandija, Danska, Švedska i Norveška. Ove su zemlje ekonomski kompatibilne. A i istih su radnih navika. Slični su i u nekim drugim stvarima. Velika Britanija bi takodje mogla biti član ali oni neće ostati u EU iz drugih razloga. Ostalo sve nema tu šta da traži. Čak ni Italija, ni Španija ni Irska.

ODGOVORITE
Name

E Nemoci moja

27.06.2015 18:04

Kad si duzan onda si polurob.A do roba pravog nije daleko.Pohapsiti bivse koji su vas ovdje doveli,strpati ih u zatvor ,njihova konta olesiti pa onda prihvatiti strani novac koji jos fali.Milijarde eura su bivsi slozili na svoje racune na djecu i sad cute i cekaju da sve prodje.Ja bih im dao da cekaju al u apsani.

ODGOVORITE
Name

Grčki post

27.06.2015 18:51

Bolje im je da raskrste s MMF-om. To su gulikože koje razvaljuju čitave države. Koriste najmoćnije oružje - NOVAC! nema optužbi za genocid, nema dokaza, jednostavno te navuku na ratu. Grčka treba da se okrene nekom drugom a posebno sama da vraća taj dug. Počinje post. Dug bar dvije decenije.

ODGOVORITE