Колима у Грчку велика авантура!

Шта све можете да обиђете ако аутомобилом кренете на Халкидики, Тасос или у Олимпијску регију: Предност је и то што сваки дан можете да се окупате на другој плажи.

Путовања 27.06.2015 | 10:59
Колима у Грчку велика авантура!

Летовање почиње оног тренутка када седнете за волан и кренете аутомобилом на море. Нарочито ако је ваш крајњи циљ север Грчке. И поред тога што ћете до најпопуларније српске туристичке дестинације возити стотинама километара (зависно од тога која вам је полазна тачка), пут до Халкидикија, Тасоса или Олимпијске регије није захтеван, а коришћење четвороточкаша у локалу ће улепшати ваш одмор.

Такође, добро извагајте предности и мане дневне и ноћне вожње. Ноћу су мање гужве, нарочито на границама, није врућина, а кроз Грделичку клисуру, фарови возила из супротног правца ће вам најавити да долазе иза кривине. Многи родитељи се одлучују за овај термин и због тога што ноћу деца углавном преспавају пут, али и због жеље да “им не пропадне дан за купање”.Пре поласка, припремите пасоше и зелени картон (неопходан за Македонију, не и за руту кроз Бугарску) и што је најважније - не журите! Нисте кренули на трке, већ на одмор, а његов део је и удобна и безбедна вожња до мора.

С друге стране, вожња дању је неупоредиво безбеднија, а туристи не само да ће моћи да уживају у природним лепотама, већ и да организују успутне излете. Добар савет је и да за полазак избегавате викенде и “округле” датуме, као што су први и петнаести у месецу, јер су тада највеће гужве.

Проблема на путу нема, али ипак треба обратити додатну пажњу на делу магистрале између Лесковца и Врања, где се због радова на Коридору 10, саобраћај усмерава на две заобилазнице. Кроз Македонију више нема непријатних изненађења (осим поскупљења путарине - укупна цена око 4,5 евра). Ипак, у смеру ка Србији и даље су активни радови на делу ауто-пута између Велеса и Катланова, па се саобраћај усмерава у једну траку.

Велика предност путовања колима је и то што не зависите од хотелске плаже, па можете сваки дан да се окупате на другом месту. Препорука је плажа Кариди, која се налази у близини места Вурвуру на Ситонији, али и Ксенија, смештена између Пефкохорија и Паљурија. На ове плаже треба доћи раније како би се заузело добро место и што дуже уживало у ситном белом песку.

“Фри шоп” на граничном прелазу “Евзони” нема ништа што не може јефтиније да се купи у Солуну. Поред одличне пијаце и неколико улица (попут Виа Егнација, Цимиски, Никис или Веницелоу), у граду и око њега постоји и неколико великих тржних центара - “Космос”, “Аполонија”, “Македонија”, “Платеа”, “Мега аутлет”, “Сити гејт”, а ту је и “Икеа”. Сви имају довољно паркинг места, а од “Икее” полази и градски превоз све до центра Солуна. Ко летује на Тасосу, може да сврати у шопинг центар у Сересу.

Аутомобил ће вам посебно значити на Тасосу, јер се магичне увале и тропске плаже (као што је Мермерна) налазе готово иза сваке кривине. Једноставно, много тога може да се види и доживи на северу Грчке уколико туриста има кола на располагању. Рецимо, занимљиво је у Вергини видети недавно откривени Филипов гроб са прекрасним крунама од сувог злата. Пела, место рођења Александра Великог, била је престоница Македоније, али остаци који се могу видети показују да је била насељена од праисторије. Манастири Метеори су близу туристима у Паралији и Олимпик бичу. Пажњу привлачи и Петралона, најпознатија пећина у Грчкој, у којој су пронађене кости праисторијских људи и прелепи сталактити. Петралона се налази на путу ка Халкидикију, недалеко од Аквапарка.

У повратку се може обићи Српско војничко гробље Зејтинлик у Солуну или отићи до Кајмакчалана.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

п

28.06.2015 08:54

Чланак одличан.Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

29.06.2015 14:03

Текст је висе него глуп. Па који то србијанац иде аутом у Грцку да га видим само хахаха па они немају ни за бус плус. Такодје ици аутом у Грцку једнако је ици аутом у Париз тј како цес ици кад не знас да се снадјес.Грцка има 4 ауто-пута,милион искљуцења итд.Није то као да идес на Јадран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.06.2015 16:02

Какав си ти крелац. Ја идем за Грчку аутом из БиХ ево већ пет година и то је апсолутно најбољи начин. Доле са аутом за шест дана промијеним десет плажа. На Халкидикију, Ситонији и Радошу је 90% туриста са властитим аутом јер тај одмор испињенији 100 пута. Не коментариси оно што не познајес. Ај здраво. Поздрав БН-у!