Kolima u Grčku velika avantura!

Šta sve možete da obiđete ako automobilom krenete na Halkidiki, Tasos ili u Olimpijsku regiju: Prednost je i to što svaki dan možete da se okupate na drugoj plaži.

Putovanja 27.06.2015 | 10:59
Kolima u Grčku velika avantura!

Letovanje počinje onog trenutka kada sednete za volan i krenete automobilom na more. Naročito ako je vaš krajnji cilj sever Grčke. I pored toga što ćete do najpopularnije srpske turističke destinacije voziti stotinama kilometara (zavisno od toga koja vam je polazna tačka), put do Halkidikija, Tasosa ili Olimpijske regije nije zahtevan, a korišćenje četvorotočkaša u lokalu će ulepšati vaš odmor.

Takođe, dobro izvagajte prednosti i mane dnevne i noćne vožnje. Noću su manje gužve, naročito na granicama, nije vrućina, a kroz Grdeličku klisuru, farovi vozila iz suprotnog pravca će vam najaviti da dolaze iza krivine. Mnogi roditelji se odlučuju za ovaj termin i zbog toga što noću deca uglavnom prespavaju put, ali i zbog želje da “im ne propadne dan za kupanje”.Pre polaska, pripremite pasoše i zeleni karton (neophodan za Makedoniju, ne i za rutu kroz Bugarsku) i što je najvažnije - ne žurite! Niste krenuli na trke, već na odmor, a njegov deo je i udobna i bezbedna vožnja do mora.

S druge strane, vožnja danju je neuporedivo bezbednija, a turisti ne samo da će moći da uživaju u prirodnim lepotama, već i da organizuju usputne izlete. Dobar savet je i da za polazak izbegavate vikende i “okrugle” datume, kao što su prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve.

Problema na putu nema, ali ipak treba obratiti dodatnu pažnju na delu magistrale između Leskovca i Vranja, gde se zbog radova na Koridoru 10, saobraćaj usmerava na dve zaobilaznice. Kroz Makedoniju više nema neprijatnih iznenađenja (osim poskupljenja putarine - ukupna cena oko 4,5 evra). Ipak, u smeru ka Srbiji i dalje su aktivni radovi na delu auto-puta između Velesa i Katlanova, pa se saobraćaj usmerava u jednu traku.

Velika prednost putovanja kolima je i to što ne zavisite od hotelske plaže, pa možete svaki dan da se okupate na drugom mestu. Preporuka je plaža Karidi, koja se nalazi u blizini mesta Vurvuru na Sitoniji, ali i Ksenija, smeštena između Pefkohorija i Paljurija. Na ove plaže treba doći ranije kako bi se zauzelo dobro mesto i što duže uživalo u sitnom belom pesku.

“Fri šop” na graničnom prelazu “Evzoni” nema ništa što ne može jeftinije da se kupi u Solunu. Pored odlične pijace i nekoliko ulica (poput Via Egnacija, Cimiski, Nikis ili Venicelou), u gradu i oko njega postoji i nekoliko velikih tržnih centara - “Kosmos”, “Apolonija”, “Makedonija”, “Platea”, “Mega autlet”, “Siti gejt”, a tu je i “Ikea”. Svi imaju dovoljno parking mesta, a od “Ikee” polazi i gradski prevoz sve do centra Soluna. Ko letuje na Tasosu, može da svrati u šoping centar u Seresu.

Automobil će vam posebno značiti na Tasosu, jer se magične uvale i tropske plaže (kao što je Mermerna) nalaze gotovo iza svake krivine. Jednostavno, mnogo toga može da se vidi i doživi na severu Grčke ukoliko turista ima kola na raspolaganju. Recimo, zanimljivo je u Vergini videti nedavno otkriveni Filipov grob sa prekrasnim krunama od suvog zlata. Pela, mesto rođenja Aleksandra Velikog, bila je prestonica Makedonije, ali ostaci koji se mogu videti pokazuju da je bila naseljena od praistorije. Manastiri Meteori su blizu turistima u Paraliji i Olimpik biču. Pažnju privlači i Petralona, najpoznatija pećina u Grčkoj, u kojoj su pronađene kosti praistorijskih ljudi i prelepi stalaktiti. Petralona se nalazi na putu ka Halkidikiju, nedaleko od Akvaparka.

U povratku se može obići Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu ili otići do Kajmakčalana.

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

p

28.06.2015 08:54

Članak odličan.Hvala

ODGOVORITE
Name

hercegovina

29.06.2015 14:03

Tekst je vise nego glup. Pa koji to srbijanac ide autom u Grcku da ga vidim samo hahaha pa oni nemaju ni za bus plus. Takodje ici autom u Grcku jednako je ici autom u Pariz tj kako ces ici kad ne znas da se snadjes.Grcka ima 4 auto-puta,milion iskljucenja itd.Nije to kao da ides na Jadran.

ODGOVORITE
Name

Marko

29.06.2015 16:02

Kakav si ti krelac. Ja idem za Grčku autom iz BiH evo već pet godina i to je apsolutno najbolji način. Dole sa autom za šest dana promijenim deset plaža. Na Halkidikiju, Sitoniji i Radošu je 90% turista sa vlastitim autom jer taj odmor ispinjeniji 100 puta. Ne komentarisi ono što ne poznajes. Aj zdravo. Pozdrav BN-u!