ЕП: Српкиње су у финалу!!!

Још само корак до сна, злата и директног пласмана на Олимпијске игре! Кошаркашице Србије наставиле су са блиставим партијама и направиле историјски успех првим пласманом у финале Европског првенства, пошто су победиле селекцију Белорусије - 74:72 (18:18, 18:20, 23:19, 15:15).

Кошарка 26.06.2015 | 20:08
ЕП: Српкиње су у финалу!!!

После сјајног четвртфиналног тријумфа над Турском (75:63), селектор Марина Маљковић обећала је борбу до последњег атома снаге, док је Соња Петровић за "Блиц" рекла да су медаља и излазак на чувени балкон Скупштине Београда велики мотив екипи.

И дале су наше играчице све од себе, јуриле противнице по целом паркету, невероватно се бориле и имаће прилику да покоре Европу. И поред тога су већ направиле велики успех, јер су већ обезбедиле сребрну медаљу и учешће на квалификационом турниру (селекције од другог до петог места) за Олимпијске игре на које ће директно ићи само европски првак.

За титулу и најсјајније одличје играће у недељу (19 часова) против бољег из другог полуфинала између Шпаније и Француске.

Са Белорускињама су водиле жестоку борбу од самог почетка до последње секунде, до када није био познат победник. Маринине лавице су отпор одличних противница почеле да ломе крајем треће и почетком последње четвртине, да би на крају одвеле Србију први пут под тим именом у велико финале. Потпуно заслужено.

Прва четвртина: Одличан почетак Србије, Белорускиње ухватиле корак
Селекторка Маљковић одлучила се за стандардну стартну петорку: Милица Дабовић, Дајана Бутулија, Ана Дабовић, Јелена Миловановић и Данијел Пејџ. И одлично су почеле Маринине лавице, јер је после продора старије од сестара Дабовић тројку убацила Јелена Миловановић, која је потом сама завршила контру за 5:0.

Српска Американка Пејџ је обављала одличан посао у одбрани, пошто је зауставила најопасније противнице Верамејенку и Леучанку, што је отварало простор за полагање Ане Дабовић и Бутулије из контри за вођство од 9:5.

Напад нам је веома добро функционисао, па је Милица Дабовић капитенски везала четири поена, са пенала и продором, и побринула се за плус шест (13:7) у петом минуту.

У жељи да одржи висок ритам мењала је Маљковићева петорку, па су се у другом делу прве четвртине на паркету нашле Радочај, Јовановић, Петровић и Ајдуковић. Стао је мало напад у финишу уводне деонице, само је Бутулија положила после одличног продора, што су Белорускиње искористиле да серијом 2:9 први пут буду у предности (15:16), али је то кратко трајало, само до тројке Бутулије.

Пред сам одлазак на предах офанзивни скокови Петровићеве и Ајдуковићеве су омогућили додатне нападе, међутим, лопта је испала на полагању сјајне Бутулије, те је на семафору остало 18:18.

Друга четвртина: Сестре Дабовић сјајне, серија Белорусије 0:9 за предност
Кренуле су српске кошаркашице са невероватно борбеном одбраном, јуриле су противнице по целом паркету и тако им "крале" секунде, и уједно терале на грешке, а Пејџ је успела да се упише у стрелце на прву асистенцију Бутулије.

Нешто лошије су браниле рекет у прва три минута ове четвртине и дозвољавале ривалкама везане скокове у нападу, али је Милица Дабовић била одлична на супротној страни.

Капитенски је вукла саиграчице, била чудесно борбена, крала лопте и заједно са сестром Аном је нанизала 10 поена наизменичним погоцима, чак и под контактом што судије нису свирале, па је експресно заборављена тројка Лихтарович (30:25).

Ту су одједном стале наше кошаркашице, пробудиле су се Хардинг са четири узастопна поена и Папова са пет, па је Белорусија серијом 0:9 направила преокрет и повела са 30:34. Покушала је Маљковићева да их заустави тајм-аутом током ког је рекла изабраницама да се добро бране, али да то пониште брзим грешкама и саветовала их да буду мирније.

То је донекле уродило плодом, јер су продор Ане Дабовић и први кош Соње Петровић полагањем спречили да се ривалке више резултатски одлепе, а Јелена Миловановић је поставила 36:38 за крај полувремена.

Трећа четвртина: Жестока борба и преокрет Србије у финишу
Ову четвртину су Белорускиње отвориле како су само могле да пожеле, са две тројке Лихтарович и Сницине између којих је поентирала Миловановићева за 38:44. Распламсала се потпуно борба у тим тренуцима у игри кош за кош и на једној страни су прецизни биле Бутулија и Ана Дабовић, а на другој је блистала центар Леученка са четири поена заредом (42:48).

У битним моментима, у 25. минуту је прорадио шут иза линије 6,75 метара одакле је погодила Јелена Миловановић и експресно одговорила на прву тројку Хардинг за 47:51. Затегле су наше кошаркашице одбрану и са минус шест преко пробуђене Соње Петровић ухватиле корак за резултатску неизвеност (51:53).

Ушле су затим и једне и друге у растрзан ритам од два минута са бројим грешкама, да би искусна Петровићева преузела одговорност и сјајно "навукла" три ривалке на себе, и тиме омогућила лагано полагање Пејџ за поравнање 53:53.

Жестока борба водила се пред улазак у последњу четвртину, Петровић и Ана Дабовић су прецизно одговориле на поготке Папове и Зизкове, да би Ана невероватно погодила за вођство после дужег времена - 59:57.

Последња четвртина: Србија је у финалу!
Србија је одлучујућу деоницу почела офанзивним скоком Петровићеве и њеним погођеним пеналима за 61:57. Феноменално су заиграле лавице Марине Маљковић у тим тренуцима, Милица Дабовић је фантастично положила, уследила је грешка противница и затим је Јелена Миловановић украла лопту и поентирала за одлазак на плус шест - 65:59.

Било је јасно да ништа још није готово, поготово јер је Сницина убацила тројку и Белорускиње су преко Леучанке смањиле на 65:64 у 34. минуту. Ипак, опет је прорадила наша одбрана, Ана Дабовић је била непогрешива са пенала, а Соња Петровић је погодила изузетно тешак шут за плус пет и 69:64.

Никако се нису предавале Белорускиње, већ су везале пет поена (69:69) и побринуле се за потпуно неизвесну завршницу после два неискоришћена наша напада. Уследили су погоци Ане Дабовић са линије за слободна бацања, потом и две заредом украдене лопте њене старије сестре Милице и Бутулије, након чега је Ана имала половичан учинак са пенала за 72:69.

За разлику од ње Леучанка је промашила оба пенала минут и по пре краја, што Србије није успела да казни, јер је млађа Дабовићева промашила тројку, Миловановићева скочила у нападу, али није било простора за погодак.

Соња Петровић је имала мирну руку са линије за слободна бацања за плус пет, Хардинг је вратила драму до последњег тренутка са два плус један за 74:72, након чега још један напад нисмо искористили, али су Маринине лавице маестралном одбраном зауставиле ривалке за историјски тријумф.

Србија - Белорусија 74:72 (18:18, 18:20, 23:19, 15:15)
Дворана у Будимпешти, гледалаца: 1.500

Србија: Радочај, Петровић 14, Чађо, Крњић, Јовановић, Миловановић 14, Бутулија 9, Ајдуковић, Топузовић, М. Дабовић 12, А. Дабовић 21, Д. Пејџ 4.

Белорусија: Папова 7, Кудрашова, Сницина 11, Рицикава, Лихтарович 11, Жиужкова 5, Верамејенка 4, Леуканка 22, Хардинг 10, Троина, Трафимава 2, Ивашчанка.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

шомибл

26.06.2015 18:15

Браво дјевојке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац бл

26.06.2015 19:18

Браво Цуре , инаце Борац и млади крајисник некад сад Игокеа ,то је клуб косаркаски које има спонзоре а ми пут српских сума и зељезница

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

27.06.2015 12:16

Браво мацке!

ОДГОВОРИТЕ