Војска која може да побиједи америчку

Амерички аналитичари наводе да је Кина потпуно немоћна што се тиче интервенција ван својих граница, иако има војни капацитет који се развија великом брзином, а кинеску војску називају "папирним тигром".

Свијет 26.06.2015 | 10:08
Војска која може да побиједи америчку

Према годишњем извештају америчког Министарства одбране, "Кина није светска војна сила, нити има аспирације да то и постане".

Међутим, наставља се у извештају, "то не значи да Кина не представља претњу по Сједињене Америчке Државе".

Повод за састављање детаљног извештаја о кинеским војним капацитетима је недавни сукоб две земље у водама Јужнокинеског мора, где Американци "бране интересе својих савезника од кинеске агресије".

Оно што се наводи као највећи недостатак кинеске армије јесте мањак експерата, као и борбеног искуства, с обзиром да Кина већ дуго није ратовала ни са једном државом.

Као другу битну ставку, која се тиче модерног кинеског наоружања, извештај наводи да је реч о "дизајнима америчке и других војних индустрија које су украли кинески хакери".

Оно што је најбитнија разлика између Кине и САД јесте то што Кина нема аспирације да се бори ван својих граница, док Американци ратују широм планете већ деценијама. Кину занима искључиво оно што се дешава унутар њених граница.

Највећи утицај на развој кинеске војске и система одбране имала је брутална окупација Јапанаца тридесетих и четрдесетих година прошлог века, који су навели Кину да из корена промени своју војну политику.

Након 2. светског рата, Кина се сконцентрисала на развијање одбрамбених механизама који би у потпуности сасекли сваки покушај војне инвазије.

Доктрина "активне одбране", коју је усвојила кинеска војска, представља метод маневара који центар борби одвлаче из срца државе на њене границе, где се распоређује највећи број војника и ствара својеврсни одбрамбени прстен.

"Нападамо једино у случају да неко претходно нападне нас" - гласи мото кинеске морнарице.

Извештај америчког Министарства одбране у свом другом делу упоређује наоружање које поседују САД и Кина, те патриотски указује на то колико су САД боље наоружане и јаче од Кине. Почев од авиона, до морнарице, константно стављајући акценат на то да је "кинеско оружје кратког домета".

"Што су удаљенији од кинеског тла, то су беспомоћнији", наводи се у једном пасусу извештаја.

Иако би некоме на први поглед оваква детаљна анализа кинеске војне моћи од стране америчког министарства деловала претерано, није. Сједињене Државе и те како имају много потенцијалних конфликтних ситуација у којима би на месту њихоо супарника могла да се нађе Кина.

Први је већ поменути проблем у Јужнокинеском мору, где смо у претходних месец дана већ видели неколико "одмеравања снага" кинеских борбених авиона и америчких бродова.

Права на острва у Јужнокинеском мору, поред Кине, полажу и Тајван, Филипини, Брунеји, Малезија, Вијетнам и Јапан. Чисто да се разумемо, нису острава та која су толико битна, већ огромне резерве нафте и гаса које почивају испод њих.

Друго потенцијално жариште могао би да буде Тајван, који већ деценијама тежи независности и тцепљењу, које САД у потпуности подржавају. Кина је, са друге стране, најавила да ће напасти Тајван у случају покушаја отцепљења.

Имајући у виду да су САД у војном савезу са Тајваном, Јапаном и Филипинима, који су противници Кине, потенцијални војни сукоб можда и није толико нереалан колико се чини.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Каријера

26.06.2015 08:25

Јос цу заврсити у оффице у Пентагону. Фино да моје коментаре цитају од Босне до САД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

26.06.2015 08:47

Знају то амери добро, испекли су занат у Вијетнаму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

26.06.2015 08:51

Хоце америцка г.вна на све стране свијета. Свуда изазивају сукобе И бас њих брига за нас И насу дјецу. Ми смо њима намјерно изазвана колатерална стета, људи без имена И презимена, цак ни број нецемо добити. Треба се одупријети када додје вријеме .Ми смо много близи него сто су нам они...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

26.06.2015 09:21

Кинези су једини велики народ који никада у својој историји није водио експанзионистицке ратове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крај

26.06.2015 09:55

Гурање прста у око Кини је суицид - па , ви сад видите ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.06.2015 12:56

Хало Амери....милијарда је милијарда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

26.06.2015 20:44

Кинези имају висе редовне војске него американаца уопсте

ОДГОВОРИТЕ