ФИБА признаје АБА лигу у недјељу?!

Представници клубова АБА лиге и националних Савеза региона у Београду су усагласили измене Статута нове лиге. Звезда и Цедевита ће играти Евролигу. Барем верују.

Кошарка 26.06.2015 | 11:00
ФИБА признаје АБА лигу у недјељу?!

Сада би требало да је све у реду!

Клубови АБА лиге су на другом састанку у последњих десетак дана, овог пута у београдском хотелу "Цроwн плаза", уз подршку челника националних кошаркашких Савеза изменили тачке Статута лиге око којих је било неслагања са ФИБА.

Сви заједно изразили су задовољство обављеним послом и уверење да више неће бити проблема у односима са ФИБА, али ни са Евролигом.

"У већини случајева уважили смо предлоге ФИБА. Мислим да се ситуација развија у добром смеру и да смо уз подршку Савеза, које координира председник КСС Драган Ђилас, на добром путу да АБА лига у недељу буде призната од стране ФИБА", рекао је Драган Бокан, председник КК Будућност и први председник нове АБА лиге.

"Најважније је да наставимо правцем којим регионална кошарка иде већ 14 година. Мислим да је то интерес и клубова и репрезентација, јер је све то повезано. На добром смо путу да решимо велики проблем, који постоји још од 3. децембра, када је ФИБА упутила први захтев 'АБА Сидру' да испита дешавања у лиги и у тој компанији", додао је Бокан.

Комуникација са ФИБА у претходном периоду је била интензивна, остаје да се сачека реакција Евролиге и њене управљачке компаније "ЕЦА".

"Због Црвене звезде и Цедевите, као евролигаша, односно Олимпије и Будућности када је у питању Еврокуп, верујем да ћемо после ових измена ипак задржати статус у Евролиги и 'ЕЦА'. Мислим да неће бити препрека што се тиче проходности за сезону 2015/16", одговорио је Бокан.

Небојша Човић ће испред Звезде бити један од потпредседника нове АБА лиге.

"Усагласили смо оснивачки акт АБА лиге, што представља верификацију правног ентитета лиге, који до сада нисмо имали. Тиме смо превазишли важан проблем, који нам је наметнут, а то је повлачење признања АБА лиге од стране ФИБА".

"Мислим да АБА лига може да буде призната већ у недељу на Борду ФИБА Европе, а не видим ниједан проблем ни на релацији са Евролигом. Сви клубови су једногласни око текста Статута, сад нас чека даљи посао око организације лиге и свих послова неопходних за наредну сезону".

Да ли ће, коначно, доћи на ред прицце о кошарци, саставима тимова за следећу сезону...

"Све ово је узело јако пуно енергије и времена и мислим да ће утицати на економске параметре лиге. Треба обезбедити средства за њено функционисање, која нису мала".

Из речи првог човека црвено-белих, јасно је да су сви умешани у овај процес већ уморни од неизвезности.

"У име Црвене звезде могу да кажем да ово што смо сада усагласили - то је то. Немам намеру да било шта мењамо у овом документу, јер је он усаглашен тако да лига не сме да изгуби своју самосталност. Њену самосталност чувају клубови и та лига постоји због клубова. Ако ви сваки папир треба да дајете некоме, у овом случају ако је то ФИБА, онда та лига није самостална. Мислим да смо имали разумевања и ми и они и да смо нашли право решење".

Коментари / 0

Оставите коментар