FIBA priznaje ABA ligu u nedjelju?!

Predstavnici klubova ABA lige i nacionalnih Saveza regiona u Beogradu su usaglasili izmene Statuta nove lige. Zvezda i Cedevita će igrati Evroligu. Barem veruju.

Košarka 26.06.2015 | 11:00
FIBA priznaje ABA ligu u nedjelju?!

Sada bi trebalo da je sve u redu!

Klubovi ABA lige su na drugom sastanku u poslednjih desetak dana, ovog puta u beogradskom hotelu "Crown plaza", uz podršku čelnika nacionalnih košarkaških Saveza izmenili tačke Statuta lige oko kojih je bilo neslaganja sa FIBA.

Svi zajedno izrazili su zadovoljstvo obavljenim poslom i uverenje da više neće biti problema u odnosima sa FIBA, ali ni sa Evroligom.

"U većini slučajeva uvažili smo predloge FIBA. Mislim da se situacija razvija u dobrom smeru i da smo uz podršku Saveza, koje koordinira predsednik KSS Dragan Đilas, na dobrom putu da ABA liga u nedelju bude priznata od strane FIBA", rekao je Dragan Bokan, predsednik KK Budućnost i prvi predsednik nove ABA lige.

"Najvažnije je da nastavimo pravcem kojim regionalna košarka ide već 14 godina. Mislim da je to interes i klubova i reprezentacija, jer je sve to povezano. Na dobrom smo putu da rešimo veliki problem, koji postoji još od 3. decembra, kada je FIBA uputila prvi zahtev 'ABA Sidru' da ispita dešavanja u ligi i u toj kompaniji", dodao je Bokan.

Komunikacija sa FIBA u prethodnom periodu je bila intenzivna, ostaje da se sačeka reakcija Evrolige i njene upravljačke kompanije "ECA".

"Zbog Crvene zvezde i Cedevite, kao evroligaša, odnosno Olimpije i Budućnosti kada je u pitanju Evrokup, verujem da ćemo posle ovih izmena ipak zadržati status u Evroligi i 'ECA'. Mislim da neće biti prepreka što se tiče prohodnosti za sezonu 2015/16", odgovorio je Bokan.

Nebojša Čović će ispred Zvezde biti jedan od potpredsednika nove ABA lige.

"Usaglasili smo osnivački akt ABA lige, što predstavlja verifikaciju pravnog entiteta lige, koji do sada nismo imali. Time smo prevazišli važan problem, koji nam je nametnut, a to je povlačenje priznanja ABA lige od strane FIBA".

"Mislim da ABA liga može da bude priznata već u nedelju na Bordu FIBA Evrope, a ne vidim nijedan problem ni na relaciji sa Evroligom. Svi klubovi su jednoglasni oko teksta Statuta, sad nas čeka dalji posao oko organizacije lige i svih poslova neophodnih za narednu sezonu".

Da li će, konačno, doći na red pricce o košarci, sastavima timova za sledeću sezonu...

"Sve ovo je uzelo jako puno energije i vremena i mislim da će uticati na ekonomske parametre lige. Treba obezbediti sredstva za njeno funkcionisanje, koja nisu mala".

Iz reči prvog čoveka crveno-belih, jasno je da su svi umešani u ovaj proces već umorni od neizveznosti.

"U ime Crvene zvezde mogu da kažem da ovo što smo sada usaglasili - to je to. Nemam nameru da bilo šta menjamo u ovom dokumentu, jer je on usaglašen tako da liga ne sme da izgubi svoju samostalnost. Njenu samostalnost čuvaju klubovi i ta liga postoji zbog klubova. Ako vi svaki papir treba da dajete nekome, u ovom slučaju ako je to FIBA, onda ta liga nije samostalna. Mislim da smo imali razumevanja i mi i oni i da smo našli pravo rešenje".

Komentari / 0

Ostavite komentar