Популарност Кубе забрињава конкуренте

Туристички званичници земаља Карипског мора траже партнерство с Владом САД, страхујући да ће отопљавање односа САД и Кубе довести до знатног смањења посетилаца њиховим земљама.

Путовања 25.06.2015 | 11:41
Популарност Кубе забрињава конкуренте

Толика је навала туриста на Кубу, да ће ионако крхки буџети многих острвских земаља, зависних од туризма и од запослености од њега, бити тешко погођени ако се нешто брзо не предузме, изјавио је за АП Френк Комито, директор Удружења карипских хотела и туристичких друштава, преноси Бета.

То удружење настоји да покрене заједничку Иницијативу Кариба за јачање инвестиција и повећање прилива туриста широм тог региона уз помоћ САД, по узору на прву иницијативу коју САД у том региону предводи још од осамдесетих година 20. века, за јачање трговине.

Удружење је то предложило у извештају у којем упозорава на утицај Кубе на Карибе, послатом Одбору Сједињених Америчких Држава за међународну трговину.

У извештају се наводи да је отварање Кубе за америчке туристе „највећа сметња за Карибе... за последњих педесет година“.

Од јануара до почетка маја, број туриста из САД на Куби је порастао 36 одсто у односу на исти период 2014. године, а скок броја осталих гостију из света је био 14 одсто. Карипски туристички званичници кажу да очекују да ти бројеви наставе да расту.


Земље вечитог лета у том тропском региону, којима су САД биле главни тржишни извор и које нису имале конкуренцију Кубе, изненађене су колико је развијена и ефикасна кубанска маркетиншка машина, пише у извештају.

Комито сматра да читав регион треба да сарађује да би порасле и инвестиције и број туриста: „То је помало идеалистички, али мислим да ће јачање Кариба користи свима, укључујући и Кубу“.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар