Popularnost Kube zabrinjava konkurente

Turistički zvaničnici zemalja Karipskog mora traže partnerstvo s Vladom SAD, strahujući da će otopljavanje odnosa SAD i Kube dovesti do znatnog smanjenja posetilaca njihovim zemljama.

Putovanja 25.06.2015 | 11:41
Popularnost Kube zabrinjava konkurente

Tolika je navala turista na Kubu, da će ionako krhki budžeti mnogih ostrvskih zemalja, zavisnih od turizma i od zaposlenosti od njega, biti teško pogođeni ako se nešto brzo ne preduzme, izjavio je za AP Frenk Komito, direktor Udruženja karipskih hotela i turističkih društava, prenosi Beta.

To udruženje nastoji da pokrene zajedničku Inicijativu Kariba za jačanje investicija i povećanje priliva turista širom tog regiona uz pomoć SAD, po uzoru na prvu inicijativu koju SAD u tom regionu predvodi još od osamdesetih godina 20. veka, za jačanje trgovine.

Udruženje je to predložilo u izveštaju u kojem upozorava na uticaj Kube na Karibe, poslatom Odboru Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu trgovinu.

U izveštaju se navodi da je otvaranje Kube za američke turiste „najveća smetnja za Karibe... za poslednjih pedeset godina“.

Od januara do početka maja, broj turista iz SAD na Kubi je porastao 36 odsto u odnosu na isti period 2014. godine, a skok broja ostalih gostiju iz sveta je bio 14 odsto. Karipski turistički zvaničnici kažu da očekuju da ti brojevi nastave da rastu.


Zemlje večitog leta u tom tropskom regionu, kojima su SAD bile glavni tržišni izvor i koje nisu imale konkurenciju Kube, iznenađene su koliko je razvijena i efikasna kubanska marketinška mašina, piše u izveštaju.

Komito smatra da čitav region treba da sarađuje da bi porasle i investicije i broj turista: „To je pomalo idealistički, ali mislim da će jačanje Kariba koristi svima, uključujući i Kubu“.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar