Милиони за зеленило, а саднице осушене

И поред чињенице да град Бањалука издваја прилично велика средства за обнављање дрвореда и нове саднице, на више мјеста у граду већ дужи период стоје осушене и сломљене саднице или мјеста с којих је младо дрвеће уклоњено!

Република Српска 24.06.2015 | 15:00
Милиони за зеленило, а саднице осушене

Саднице које грађани скупо плаћају страдају због вандала, неповољних услова, мањка влаге, али и због непланске садње.

Сваке године иста прича

Пошто се за одржавање зеленила издвајају милионски износи, грађане интересује зашто је то тако. Како кажу у Градској управи, обнова садница углавном се обавља на јесен, након утврђивања стања на терену и сумирања свих анализа, а то ће бити случај и ове године, у којој је за ове сврхе планирано 20.000 марака. Тренутно се ради на заливању садница на подручјима која оскудијевају влагом.

– Планирана је обнова садница, која ће бити обављена на јесен. Пратимо стање младих дрвореда, као и количину падавина, температуру и друге еколошке факторе, те на основу тога издајемо налоге за заливање. У септембру сумирамо све забиљежено током љета и правимо план јесење садње, односно вршимо замјену сувих и уништених садница. Ове године планиран је износ од 20.000 марака за замјену за све суве и поломљене саднице, те саднице посјечене из безбједносних разлога – каже портпарол Градске управе, Миленко Шајић.

У дрворедима у центру града, али и у осталим, поједине сасушене саднице стоје мјесецима. Према досадашњим искуствима, али и извјештајима из управе, Бањалука годишње посади од 1.000 до 1.200 нових садница, али већина не стигне ни да пролиста.

Папрена цијена

Све ово не би био проблем да недавно није усвојена Одлука о просјечним јединичним цијенама радова комуналне и јавне инфраструкуре и уређења јавних површина, по којој просјечна цијена једне саднице износи 81 марку.

За које врсте дрвећа су се, по овој цијени, одлучили надлежни у Градској управи није познато, али једноставним прегледом цјеновника у расадницима у окружењу може се доћи до податка да липа, јасен и платан, које најчешће саде у Бањалуци, коштају углавном од 10 до 14 марака за саднице до 2,5 метара висине.

– Откако се троше милиони и милиони посљедњих година, зеленило је све јадније. До кога је, не знам, нисам стручњак па не могу рећи крив је тај и тај, али одувијек је било, ако нешто не знаш, плати оног ко зна то да уради. Треба ангажовати људе из градова у којима зеленило блиста, па платити да дођу овдје и дају савјете. За толике паре колико су у посљедњих 10 година потрошили, требало би да нам је цијели град огроман парк. А сада шта имамо – бетониране паркове и саднице које се суше – каже Бањалучанин Рајко Бабић.

Поред суше, вандала и загађења, које такође утиче на шансе за преживљавање дрвећа, поражавајуће јесте и то да су цијели редови скупих садница нестајали због непланске градње и неспоразума између институција, па је тако на Булевару Живојина Мишића недавно страдало четрдесетак платана, који су посађени на мање од пола метра од кабловске канализације “Електрокрајине”, а да све буде још горе, и надлежни у граду и у “Електрокрајини” су упозоравали једни друге, али крајњи резултат било је чупање садница.

За зеленило 1,4 милиона КМ

Град Бањалука у 2015. години предвидио је буџетом 1.440.000 марака за уређење зелених површина. Од тог износа, 280.000 КМ намијењено је за одржавање дрвећа у дрворедима, парковима и насељима, орезивање, уклањање сувих грана, редукцију крошње, сјечу, уклањање изданака, санацију оштећења, заливање и друге послове.

Такође, за садњу ради смањивања буке и аеро-загађења у овој години планиран је износ од 10.000 марака.

Извор: Истинито

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

24.06.2015 15:30

А шта ће банда, тако су навикли. Друкчије ни не знају. А и да знају, не би хтјели. Слатка је лова. Док је било бањалучког Цвјећара, било је и зеленила у Бањалуци. Данашњи бањалучки властодршци су тад кидали испод говеда а Бањалука била крајишка љепотица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО

24.06.2015 18:49

Е то је власт у име народа и за народ.

ОДГОВОРИТЕ