Комбинација свакодневних хемикалија изазива рак

Један од 5 случајева рака могао би да буде споследица дејства мешавине уобичајених хемикалија на организам, са којима свакодневно долазимо у контакт. Упркос томе што су појединачно безбедне, оне у комбинацији могу бити смртносоне, показала су истраживања.

Здравље 24.06.2015 | 08:49
Комбинација свакодневних хемикалија изазива рак

Тим истраживача на челу са Линдом Гуливер из Новог Зеланда током најновијег истраживања установио је да поједине хемикалије, које се сматрају потпуно безбедним, могу да изазову рак када доспеју у међусобни контакт.

У истраживању објављеном у часопису “Царциногенесис” учествовало је 174 научника из 27 земаља.

Они су испитивали дејство 85 прототипских хемикалија за које се сматра да немају канцерогено дејство на људе у односу на дугу листу механизама који изазивају развој рака.

Резултати су показали да 50 хемикалија којима су људи свакодневно изложени могу да подстакну механизме који узрокују рак. Упркос томе што низак ниво изложености сам по себи не изазива ову болест, комбинацина ових хемикалија могла би да има фатално дејство на људски организам.

“Резултати су показали да је тестирање дејства сваке хемикалије понаособ на тело човека застарело. Сваког дана изложени смо некој врсти ‘хемијске супе’, тако да је потребно спровести нова истраживања где ће се испитивати дејство различитих мешавина хемикалија на људски организам”, изјавио је Вилијам Гудсон из медицинскиог центра Калифорнија Пацифик у Сан Франциску.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар