Kombinacija svakodnevnih hemikalija izaziva rak

Jedan od 5 slučajeva raka mogao bi da bude sposledica dejstva mešavine uobičajenih hemikalija na organizam, sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. Uprkos tome što su pojedinačno bezbedne, one u kombinaciji mogu biti smrtnosone, pokazala su istraživanja.

Zdravlje 24.06.2015 | 08:49
Kombinacija svakodnevnih hemikalija izaziva rak

Tim istraživača na čelu sa Lindom Guliver iz Novog Zelanda tokom najnovijeg istraživanja ustanovio je da pojedine hemikalije, koje se smatraju potpuno bezbednim, mogu da izazovu rak kada dospeju u međusobni kontakt.

U istraživanju objavljenom u časopisu “Carcinogenesis” učestvovalo je 174 naučnika iz 27 zemalja.

Oni su ispitivali dejstvo 85 prototipskih hemikalija za koje se smatra da nemaju kancerogeno dejstvo na ljude u odnosu na dugu listu mehanizama koji izazivaju razvoj raka.

Rezultati su pokazali da 50 hemikalija kojima su ljudi svakodnevno izloženi mogu da podstaknu mehanizme koji uzrokuju rak. Uprkos tome što nizak nivo izloženosti sam po sebi ne izaziva ovu bolest, kombinacina ovih hemikalija mogla bi da ima fatalno dejstvo na ljudski organizam.

“Rezultati su pokazali da je testiranje dejstva svake hemikalije ponaosob na telo čoveka zastarelo. Svakog dana izloženi smo nekoj vrsti ‘hemijske supe’, tako da je potrebno sprovesti nova istraživanja gde će se ispitivati dejstvo različitih mešavina hemikalija na ljudski organizam”, izjavio je Vilijam Gudson iz medicinskiog centra Kalifornija Pacifik u San Francisku.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar