Фирма им умало није дошла главе

Зоран Јанковић, бивши директор "Пољоремонта", пре рата најпознатијег сервиса аутомобила и пољопривредних машина на простору БиХ и тадашње Југославије, опоравља се од последица скока са трећег спрата стамбене зграде у центру града. А његова и судбина "Пољоремонта" не престају да буду тема градских прича.

Република Српска 24.06.2015 | 08:21
Фирма им умало није дошла главе

Према извештају ЦЈБ Добој, утврђују се околности и мотиви покушаја самоубиства, нагађања су да је због новчаних малверазија запао у проблеме, али се овај случај доводи и у везу са његовом функцијом у сада већ пропалој фабрици.

Против Јанковића и још неколико особа повезаних са "Пољоремонтом" је раније Окружно тужилаштво у Добоју покретало поступак под сумњом да за фалсификовања исправе, навођење на оверавање неистинитог садржаја, преваре у служби... Али, све се завршило на новчаној казни од пет хиљада марака за Јанковића.

Према наводима из те пријаве, он је сачинио фалсификовани записник о продаји ремонтне хале предузећа Љубомиру Гладовићу са наводно одржане Комисије за лицитацију. У позадини свега биле су позајмице, које је Гладовић у три наврата давао "Пољоремонту", које су тобоже игром случаја "поклопиле" са износом утврђеним на лицитацији, саопштио је МУП РС.

Мутне радње испитивали су и МУП и Тужилаштво, али никада до краја није расветљен обим тих малверзација.

Радници су очекивали и утврђивање околности под којима је смањен државни капитал у предузећу са 528.688 на 37.645 марака, па су од суда у Добоју затражили да се, до окончања судског спора, онемогући најављена продаја државног капитала. Међутим, само неколико дана касније из Бањалуке је стигла вест да је аукцијом за 85.000 марака на тамошњој берзи капитала продато 30 одсто државног капитала у "Пољоремонту". Наравно, купац је био нико други до Љубомир Гладовић, власник "Макропрома", који недуго потом нестаје из БиХ.

Радници су нудили и да они преузму фабрику, али је након отпуштања и вишемесечног штрајка крајњи исход ипак био пропаст фабрике и сви запослени су већ на бироу..

ФАЛСИФИКАТ

- Утврдили смо да су фалсификована наше пуномоћи за продају деоница, па смо затражили да реагује Окружно тужилаштво у Добоју, али без успеха - изјавио је нашем листу Петар Игњић, некадашњи синдикални представник у "Пољоремонту", иначе власник 4,5 одсто укупног броја акција и који још увек не одустаје да се размотра клупко малверзација у том предузећу.

НАПАД

Распродаја "Пољоремонта" обављена је прошле године у одсуству поседника 30 одсто акција предузећа, које је контроверзни Љубомир Гладовић купио 2004. године на Бањалучкој берзи. Недуго потом, због познатих дешавања са малверзацијама његовог "Макропрома", губи му се траг и бежи у Хрватску. Тамо се и одиграо покушај његовог убиства, када је тешко рањен у главу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

24.06.2015 09:15

Зао ми цовјека,зелим му брз опоравак!Ста би требала радити политицка багра сто покрадосе милијарде!!!

ОДГОВОРИТЕ